TERÀPIA

Realitat virtual per a la rehabilitació neurològica

Científics de la UPF aconsegueixen la recuperació d'extremitats després d'un ictus cerebral

icoy35637311 realidad virtual160923164306

icoy35637311 realidad virtual160923164306 / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

«El cervell és una màquina d’aprenentatge actiu que contínuament crea models sobre el món, i un cervell que ha patit danys ha de recompondre aquestes relacions», afirma Paul Verschure, catedràtic de tecnologies de la informació a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i director del programa SPECS, en què, a més de treballar amb robots i intel·ligència artificial, han desenvolupat un sistema que ajuda els pacients amb dany cerebral després d’un ictus a rehabilitar-se. 

El mecanisme és un sistema amb sensors i ulleres de realitat virtual que submergeix el pacient en un altre univers on se li demana que faci determinades coses. Pot ser parar una pilota que li ve directa al front, esquivar obstacles mentre camina, seleccionar-los o haver d’agafar objectes. Res és real, però per al pacient pot arribar a ser-ho. Perquè, segons els investigadors, en el cas d’hemiplegies, el cervell tendeix a prescindir de fer servir una part del cos i l’han de «convèncer» perquè torni a utilitzar-la. «El cervell és sensible als errors, i tendeix a minimitzar-los. Per a això l’enganyem fins que activa mecanismes que ha perdut amb la lesió però que pot fer d’una altra manera. Perquè el cervell necessita sempre reptes i els hi hem de crear», assenyala. 

Així, davant d’un estímul immersiu, el pacient pot arribar a aconseguir allò que en la vida real se li resisteix perquè no se n’adona. «Si fas que el cervell cregui que està menys fet malbé del que ho està li crees confiança i millora», assegura.

Notícies relacionades

El sistema té, tot i aixo, algunes limitacions, com que només funciona fins a tres anys després de l’ictus, quan el cervell encara s’està adaptant a la seva nova situació, i encara no està provat amb altres classes de dany cerebral que no sigui l’ictus. «Hem vist uns 600 pacients amb ictus, i això ens ha permès millorar molt el sistema, però no tants amb altres classes de dany cerebral».

El grup ha creat una empresa, Eodyne, en què també participa la UPF i que treballa amb l’hospital de la Vall d’Hebron, el de l’Esperança i el Joan XXIII de Tarragona,  així com a Madrid, Pamplona i Portugal.