"No tinc ni idea de l'horari que fan els meus treballadors"

La fundadora de l'empresa Cocunat aplica la conciliació als nens, la parella i les mascotes

icoy35637044 conciliacion laboral familiar160922170855

icoy35637044 conciliacion laboral familiar160922170855 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez
Teresa Pérez

Periodista

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Conciliació total, tanta que és independent de la situació personal i familiar dels treballadors. A l’empresa Cocunat, dedicada a produir i vendre cosmètics lliures de tòxics per internet, aquest dret s’aplica al peu de la lletra, de dalt a baix. «Va més enllà del nucli familiar», puntualitza Sara Werner, fundadora d’aquesta companyia. Es concilia amb els nens, amb la parella, amb la malaltia i amb les mascotes. I la practiquen homes i dones.

Werner ho va tenir ben clar des del principi: «Jo no volia treballar en una empresa en la qual no em puc aixecar del seient fins que el cap no se’n va a casa». A Cocunat cadascú fa l’horari que vol. «M’és igual les hores perquè el tema no són les hores, és l’eficàcia», aclareix la responsable. I quan es pregunta quin horari tenen els empleats, Werner replica: «No en tinc ni idea».

Pare monoparental

Tota la plantilla, deu dones i dos homes, té clau d’accés a l’empresa per entrar i sortir quan vulgui. «Qui vol venir a treballar el dissabte, ho fa», aclareix. Hi ha tres persones que concilien amb els seus fills. M. E. és un pare en actiu amb tres nens petits al seu càrrec. És el cap d’una família monoparental. «És el que més aposta per exercir l’equilibri entre la feina i la família. Ha aportat molt en aquest tema», diu la fundadora. Adapta tota la jornada en funció de les necessitats infantils. El mateix succeeix amb L. C., mare de bessons, i M. A., que té una nena.

Notícies relacionades

Tots tres concilien amb la família, però els empleats amants dels animals fan el mateix amb les seves mascotes. «Un gos no pot estar 10 hores sol a casa», sentencia la fundadora de Cocunat. Kira, Kika i Maira són tres gossos els amos dels quals els porten diàriament a l’oficina. Kira, un exemplar de mastí, dóna fe d’això i segueix tranquil·lament estirada sota d’una taula. A penes aixeca la mirada quan passa algú caminant pel seu costat. La seva propietària va sortir ahir de la feina a l’hora de dinar per portar-la al veterinari perquè l’havien d’operar. També els poden treure a passejar durant la jornada laboral.

Hi ha més casos. Una treballadora juga a pàdel, de fet ho fa en les competicions nacionals que s’organitzen d’aquest esport. Ella s’ajusta l’horari als tornejos. «És clar que tens dret a tenir la teva vida perquè la conciliació és això, és tenir facilitat per ser feliç», afirma completament convençuda Werner.