INFORME SOBRE LA IGUALTAT AL MÓN LABORAL

Els experts detecten problemes "pràctics" en els permisos de paternitat

Les empreses segueixen posant traves perquè les parelles homosexuals disfrutin d'aquest dret

2
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez
Teresa Pérez

Periodista

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El permís de paternitat és una mesura més de conciliació de la vida laboral i familiar i està integrat amb tots els efectes en la legislació vigent. No obstant, l’estudi del Laboratori de Sociologia de la Universitat de Saragossa sosté que aquest dret no està exempt de «problemes pràctics en el moment de la seva aplicació». Aquestes dificultats deriven, per exemple, del seu reconeixement per part de l’empresa, la reducció de les quantitats a percebre, la durada del permís o l’acomiadament del beneficiari. «És un dret individual igual que el que tenen les dones», afirma Manuel Calvo.

    José Luis Casero, president de la Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols, considera que el permís de paternitat ha de ser obligatori i ha d’equiparar-se en temps al que tenen les dones treballadores. Aquesta iniciativa es recollia en el recent acord que van firmar Ciutadans i el Partit Popular per a la investidura de Mariano Rajoy. Casero afirma que en aquest tema s’ha de ser «ambiciós» perquè aquesta proposta es faci realitat com més aviat millor. Dolo Pulido, activista de l’associació Ca La Dona, per la seva part, aposta per la «coresponsabilitat» dels dos progenitors.

    Els autors de la investigació encarregada pel CGPJ destaquen en el seu informe, a més, que resulta «preocupant» que certs comportaments empresarials, «totalment reprotxables», presents en el marc del permís per maternitat s’hagin traslladat també al de paternitat. Es refereixen, en concret, a l’acomiadament de la persona que s’ha acollit a aquesta mesura una vegada reincorporat a l’empresa en què treballa.

CORESPONSABILITAT

Aquesta conducta empresarial, segons els experts, «no afavoreix» el compliment dels objectius de la llei per a la igualtat de dones i homes, ni, en particular, «el fenomen de coresponsabilitat dels dos progenitors davant les responsabilitats familiars». També «resulta preocupant», incideix l’estudi dels experts de la Universitat de Saragossa, que se segueixin posant traves en l’accés a la prestació per paternitat en el cas de parelles homosexuals.

Notícies relacionades

    En comparació amb altres figures vinculades amb la conciliació de la vida laboral i familiar, les reclamacions plantejades en el marc del permís de paternitat són escasses i moltes corresponen a empleats públics, segons l’informe. Les reclamacions engloben qüestions molt diverses, entre elles la normativa aplicable al possible acomiadament per exercir aquest dret.

    La posició dels tribunals és favorable a facilitar l’exercici d’aquest dret i, a més a més, en «termes flexibles». L’objectiu, segons l’estudi, és fer possible «la coresponsabilitat» dels dos progenitors en la cura dels fills. També hi ha molt pocs homes que demanin excedència per cuidar els fills o un familiar. «En ocasions és la dona la que demana l’excedència per cuidar el pare del marit», assegura Calvo.