Perseguida per la foto de l'orinal

Els pares són responsables de les fotos que pengen dels seus fills però els fills també poden fer molt de mal a la imatge paterna

hijakim

hijakim

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

La reputació digital també es construeix en família. North West, la filla de dos anys de Kim Kardashian -de professió els ‘realities’ televisius i campanyes de publicitat- demanava davant la càmera que no li fessin més fotos. Mentre la seva mare i la seva tia se'n reien i comentaven l'escena dient “que mona”, i per descomptat van gravar el vídeo i el van pujar a Instagram. Té 92.600 M'agrada. La petita, sobreexposada a les xarxes socials des que va néixer, ja fa cara d'estar-ne farta cada vegada que veu un fotògraf mentre la seva mare somriu i l'exhibeix a internet i televisió.

A Àustria, una jove de 18 d'anys acaba de denunciar els seus pares perquè han penjat les fotos de tota la seva vida a Facebook, segons la premsa digital austríaca. Encara que la xarxa social té només 11 anys, els progenitors de la noia es van prendre molt seriosament la invitació d'“explica'ns la teva vida” i van penjar fins i tot les fotos d'ella de nadó asseguda a l'orinal i altres moments íntims. La jove, a través del seu advocat, explica que els seus pares segueixen sense entendre per què els reclama que treguin les fotos. Total “les van fer ells”, declaren, i ‘només’ les van compartir amb 700 amics.

I és que com proclama Ofelia Tejerina, l'advocada de l'Associació d'Internautes, la qüestió és: “¿Qui ensenya als menors els riscos a què estan exposats si els mateixos pares s'hi exposen?". "És com el nòvio que se venja penjant les fotos de la seva exparella a internet. Internet queda, però l'amor no dura tant”, afirma.

La responsabilitat sobre els continguts competeix no solament als pares sinó als professors i altres formadors. “Si els professors estan peix, els pares estan tauró. I el que és un natiu digital s'acaba convertint en un idiota digital. Es pensen que el que pengen és privat, i no ho és en absolut. Les barreres entre les dades de menors i majors d'edat a internet no existeixen, i aquestes dades que es posen els perseguiran tota la vida, perquè res s'esborra completament”, explica Carlos Represa, consultor de noves tecnologies per a educació a partir d'un cas de 'ciberbulling' a la seva pròpia filla.

NO TOT S'HI VAL

Notícies relacionades

La casuística és llarga: fotos ridícules en ambients de festa, escenes de platja, postures íntimes, disfresses, ganyotes… “Que un es faci una foto per a la intimitat no significa que vulgui compartir-la amb tothom, i això és una cosa que s'ha d'entendre abans de difondre-la”, afegeix Represa.

De vegades també són els adults els que pateixen les conseqüències dels actes dels menors. "Vaig portar el cas d'una parella que s'estava divorciant i es queixaven de les fotos dels fills que cadascun anava penjant a Facebook. Van acabar pactant al conveni que sols es podrien publicar fotos dels nens en celebracions familiars… Però aleshores el fill gran va penjar una foto del seu pare en un moment de festa a l'estiu, que sí que li va suposar problemes a la feina al pare. I això va ser com una lliçó per a tots que els va fer reflexionar sobre què estaven fent", afirma l'advocada de família Esther Bitriu. "Perquè els pares no eduquen els seus fills en l'ús de les xarxes socials i els acostumen que qualsevol cosa s'hi val”, refereix.