LEGAL DES DEL 2014

Primera eutanàsia a un menor d'edat a Bèlgica

És l'únic país del món que autoritza a morir sense límit d'edat

Els parlamentaris belgues, amb la imatge de pantalla que publica els resultats de la votació aprovada de l’eutanàsia per als menors, aquest dijous.

Els parlamentaris belgues, amb la imatge de pantalla que publica els resultats de la votació aprovada de l’eutanàsia per als menors, aquest dijous. / JULIEN WARNAND (EFE)

1
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Bèlgica va ser el primer país del món que va legalitzar l'eutanàsia sense límit d'edat el febrer del 2014eutanàsia -a Holanda els menors han de tenir almenys 12 anys-, i això significa que els menors que tenen malalties incurables, en fase terminal i que pateixen dolors físics insuportables també tenen dret per llei a demanar la mort si són conscients de la decisió que estan prenent. Aquest dissabte, segons avança el diari flamenc 'Het Nieusblad', s'hauria practicat la primera mort assistida al país.

El metge que va practicar l'eutanàsia ha entregat aquesta setmana el seu informe a la comissió federal de control i avaluació de l'eutanàsia, encara que no ha transcendit ni la identitat del menor, ni l'edat, ni la malaltia que patia, però sí que estava en fase terminal, un dels principals requisits. El president de la comissió, Wim Distelmans, ha confirmat l'autorització d'aquesta eutanàsia i que es tracta d'un expedient d'un menor neerlandòfon encara que no n'ha ofert més detalls.

"MORT DIGNA"

“Afortunadament hi ha pocs nens que entren en consideració, però això no significa que hàgim de rebutjar el dret a una mort digna”, ha assenyalat en declaracions al diari flamenc. La llei belga, al contrari de l'holandesa, no imposa cap mena de límit d'edat. Els únics requisits són que la malaltia sigui incurable, que el malalt estigui en fase terminal, que pateixi dolors físics insuportables i que tingui capacitat de discerniment.

Notícies relacionades

Accedir a l'eutanàsia no és, no obstant, automàtic. Una de les condicions bàsiques que exigeix la legislació belga és la capacitat de discerniment del menor i per això és necessari una avaluació psicològica i mèdica independent, a més d'una autorització per escrit dels pares.

L'ampliació de la llei del 2002 va obrir una viva controvèrsia al país, encara que finalment la despenalització de l'eutanàsia per a menors va rebre via lliure el 2014 per àmplia majoria, 88 vots a favor, 44 en contra i 12 abstencions.

Temes:

Eutanàsia