La UB repetirà un examen que uns alumnes van robar i van vendre per 300 euros

Quatre estudiants van entrar al correu d'un professor d'Administració d'Empreses i van guanyar uns 2.000 euros cadascun

Els que van comprar les respostes van repetir un error idèntic en la prova: van fallar tots en una mateixa xifra

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

La Universitat de Barcelona (UB) anul·larà i farà repetir un examen del grau d'Administració i Direcció d'Empreses (ADE) després que quatre alumnes robessin la proposta de preguntes i respostes el juliol passat, entrant il·lícitament al correu electrònic d'un professor. Els joves van vendre les proves sostretes per entre 20 i 300 euros, han explicat fonts de la UB i dels Mossos d'Esquadra. La universitat no va saber res del robatori ni de la difusió que estaven tenint les preguntes entre els estudiants fins que una professora va rebre, ja l'endemà de l'examen, un missatge anònim en què s'informava sobre el que havia passat.

La policia sospita que els infractors podrien haver arribat a guanyar fins a 2.000 euros cadascun amb aquesta martingala. Els Mossos han encausat tres nois i una noia, a qui investiguen per delictes de descobriment i revelació de secrets, amb l'agreujant d'ànim de lucre, després que la degana de la facultat d'Economia i Empresa presentés la denúncia el 8 de juliol a la comissaria de les Corts, segons ha informat aquest dimarts TV-3.

MÉS DE 350 ALUMNES AFECTATS

L'examen, que s'haurà de tornar a repetir, és una prova final de l'assignatura Fonaments de la Fiscalitat de tercer curs del grau d'ADE, que van fer 354 alumnes el dia 5 de juliol. Tots ells estan citats a tornar a fer l'examen el 5 de setembre vinent, en una mesura que la UB ha considerat com la més justa, tenint en compte l'àmplia difusió que han tingut les preguntes i respostes de la prova 'robada'. 

Notícies relacionades

Es dóna la circumstància que els alumnes que van comprar els exàmens van cometre, tots ells, un mateix error en les respostes, una errada en una xifra que apareixia en la proposta d'examen robada. Aquest fet és el que, segons la policia, "dóna consistència" a la versió del 'mail' anònim i que ha permès als investigadors seguir la pista dels 'lladres', han explicat.

La universitat donarà opcions alternatives a alumnes que tinguin inconvenients, per exemple deixant fer l'examen a la universitat en què estiguin d'Erasmus, i aquestes mateixes fonts han afirmat que la repetició tampoc perjudicarà el procés de matriculació del curs vinent.

 opcions alternativesuniversitat en què estiguin d'ErasmusEl centre espera que s'acabi la via penal per actuar i obrir un expedient, ja que els dos processos no poden ser paral·lels, i estudiarà imposar sancions administratives, que consistiran en restriccions de drets com a estudiants que es determinen segons aspectes com la gravetat del fet i si hi ha hagut penediment.