ABUSOS SEXUALS A L'ESCOLA

Un pederasta dels Maristes, processat per quatre delictes sexuals contra alumnes

El magistrat conclou el sumari contra l'exprofessor de gimnàstica Benítez, un dels 12 docents denunciats

L'acusat portava els seus alumnes al seu despatx amb l'excusa de tractar-los d'alguna lesió i abusava d'ells en una llitera

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge que durant sis mesos ha instruït el procés contra l'exprofessor de gimnàstica del col·legi dels Maristes de Sants-les Corts de BarcelonaJoaquim Benítez, Joaquim Benítezha donat per acabada la investigació i ha processat l'exdocent, que en aquests moments està en llibertat provisional, per quatre delictes sexuals contra alumnes menors d'edat: dos d'agressió sexual (fel·lacions i penetració) i dos d'abusos deshonestos (masturbacions i tocaments). El magistrat ha remès la causa a l'Audiència de Barcelona, perquè iniciï els tràmits per a la celebració del judici.

Les indagacions obertes el mes de gener passat contra el pederasta Benítez, que va confessar primer a EL PERIÓDICO i després al jutge que havia abusat de diversos dels seus alumnes, entren en la seva recta final. Aquest procés i un altre que s'instrueix en un segon jutjat contra un monitor de menjador que també havia treballat al col·legi de Sants-les Corts són els únics que queden oberts en aquest escàndol de pederàstia. 

Exalumnes de les escoles maristes de Sants-les Corts i la Immaculada, a l'Eixample de Barcelona, i de la de Badalona, han presentat 43 denúncies contra 12 exprofessors, incloent-hi les sis de l'any 2011 contra el germà Lucio Zudaire, i un monitor de menjador. La majoria d'aquests casos han sigut arxivats per prescripció del delicte pel pas del temps. Fonts jurídiques han assegurat a aquest diari que alguns dels afectats per aquesta prescripció presentaran ara demandes civils contra els col·legis de l'orde religiós.

El jutge Miguel Ángel Tabares Cabezón, que s'ha encarregat de la investigació contra Benítez, ha dictat una resolució en què dóna per acabat el sumari contra el pederasta confés, després d'acabar la investigació. Ara, la fiscalia i les acusacions particulars, una d'elles exercida per l'advocat Iban Fernández, hauran de presentar davant l'Audiència de Barcelona els seus escrits d'acusació. Després, li tocarà el torn a la defensa. Benítez es podria enfrontar a una petició de pena de fins a 40 anys de presó, encara que el màxim de compliment, en el supòsit de condemna, no superaria les dues dècades.

EN CINC ANYS

El jutge Tabares considera que Benítez podria haver comès dos delictes d'agressió sexual i dos d'abusos deshonestos comesos al col·legi Maristes de Sants-les Corts entre el 2005 i el 2010, quan exercia de professor de gimnàstica. El mes d'abril passat, el magistrat va decidir, no obstant, arxivar les denúncies de 13 exalumnes més contra el mateix exprofessor de gimnàstica per la prescripció dels delictes denunciats. El magistrat també va rebutjar la petició de l'acusació particular que aquestes víctimes declaressin de totes maneres abans que se sobresegués el seu cas.

Una de les quatre denúncies que arribarà a judici és la presentada per T. B. C., la primera que es va interposar i va destapar el cas dels abusos als col·legis Maristes de Barcelona.  T. B. C., que va néixer l'octubre de 1994, va relatar als Mossos que el juny del 2010 estudiava al col·legi dels Maristes de Sants-les Corts i que el seu professor de gimnàstica, Joaquim Benítez, va abusar sexualment d'ell. El mal que li va causar el va obligar a abandonar els seus estudis sense acabar l'ESO.

El jove va detallar als agents que en aquelles dates tenia un problema d'esquena i que amb aquest motiu Benítez el va portar al seu despatx, on li va dir que s'estirés en una llitera. L'acusat, segons aquesta versió, va començar a fer-li massatges i a tocar-lo per tot el cos i als genitals. Va relatar que a continuació Benítez el va asseure sobre els seus genitals fent moviments, “però sense penetrar-lo”, i a besar-lo amb la llengua. En dues ocasions més l'acusat va fer dues fel·lacions al seu pupil. En la seva declaració judicial posterior, va explicar que el docent també li va demanar que el penetrés analment, cosa que va fer, encara que no va poder concretar en quantes ocasions.

10 EUROS PERQUÈ CALLÉS

Notícies relacionades

També arribarà a judici el cas de M. G. P., que va explicar que en l'últim trimestre del 2007 va tenir un petit problema muscular i Benítez, que era el seu professor, se'l va emportar al despatx. Després d'estirar-lo a la llitera, l'acusat li va començar a tocar els genitals i li va fer una fel·lació. El pederasta després li va donar 10 euros i li va dir que no ho expliqués a ningú. El jutge considera que els casos de T. B. C. i de M. G. P. poden ser considerats agressions sexuals, ja que en tots dos hi va haver accés carnal.

Dos alumnes més, E. G. C. S. i H. A. P. N., també van denunciar que l'exdocent havia abusat d'ells. Al primer, segons el seu relat, el pederasta li va fer un massatge al cul amb les mans i els dits. En una altra ocasió, l'exeducador va fregar repetidament els seus genitals sobre el seu cul. Durant l'últim tocament que va relatar als Mossos, la paciència de l'alumne es va acabar i va reaccionar marxant del despatx. H. A. P. N. va explicar a la policia que en l'últim trimestre del 2007 Benítez el va fer estirar en una llitera del seu despatx i va començar a fer-li massatges als engonals. Després li va començar a tocar els testicles i el penis.