ABUSOS SEXUALS A L'ESCOLA

El pederasta Benítez no pateix cap trastorn mental greu

L'exprofessor dels Maristes al·lega ara que els contactes sexuals amb els seus alumnes van ser consentits, però les víctimes ho neguen

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Es tracta d'un individu de 57 anys, nascut a Barcelona el 16 d'octubre de 1958, que actualment viu amb el seu germà en les comarques de Girona”. Així comença l'informe mèdic forense que tres especialistes van realitzar a Joaquim Benítez i que ha sigut remès al jutjat que s'ha encarregat d'investigar les denúncies per pederàstia contra l'exprofessor de gimnàstica del col·legi dels Maristes de Sants-les Corts.

Els dos metges forenses i el psicòleg de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de CatalunyaInstitut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya conclouen que Benítez “no presenta cap signe ni símptoma de trastorn greu mental” i que “conserva les capacitats d'entendre la realitat i actuar d'acord amb aquesta entesa”. El dictamen detalla que “té coneixement adequat de la diferenciació entre el bé i el mal”. Sobre les denúncies per abusos sexuals de menors destaca que “verbalitza penediment”, però no assumeix els seus conseqüències.

L'exdocent va admetre als forenses que el van examinar que va mantenir relacions sexuals amb alumnes seus, però nega que abusés d'ells, perquè, segons la seva versió, els contactes sexuals eren consentits. Les víctimes, en canvi, denuncien que el docent els portava al seu despatx i allà abusava d'ells. “Aquest consentiment només està en la seva ment [de Benítez] i és mentida”, afirma l'advocat Iban Fernández, que exerceix l'acusació particular.

INTERÈS PELS DOS GÈNERES

Benítez va explicar als forenses que té set germans i amb qui s'avé més  (“a qui més apreci”) és el seu bessó. L'exdocent no té ara parella, però, segons ell, n'ha tingut dues d'estables. “Ha manifestat interès sexual pels dos gèneres, sense manifestar de manera expressa interès o afinitat per menors”, malgrat reconèixer haver tingut relacions amb ells, relata l'informe. L'exprofessor va començar a treballar als Maristes el 1976, com a auxiliar d'entrenador i després va exercir de professor de gimnàstica fins al 2011.

Els tècnics detallen en el seu informe que el comportament de Benítez a les entrevistes va ser “correcte” i la seva actitud, "col·laboradora”. “El contacte interpersonal és l'adequat, amb sintonia correcta i capacitat empàtica molt baixa”, argumenten. Els forenses deixen palès que el processat està “conscient i lúcid” i que no “verbalitza amnèsies rellevants” en relació amb les denúncies de els exalumnes.

GREU IMPACTE EMOCIONAL

Notícies relacionades

Els forenses també han examinat algunes de les víctimes de Benítez. Respecte a T. B. C., els experts descarten que pateixi un “trastorn mental”, però especifiquen que els abusos sexuals que va patir a mans del seu professor li van produir "un greu impacte emocional”. Aquest jove presentava un patiment previ relacionat amb una situació d'assetjament escolar, “generant una indefensió, una afectació de la seva autoestima” i un “trastorn depressiu”. Els experts estimen que les experiències denunciades “han influït negativament” en el seu “desenvolupament maduratiu”, tant a nivell personal, com de relacions, incloent-hi l'àmbit sexual. A causa de la denúncia, el jove pateix un augment d'ansietat i de l'insomni.

Pel que fa a una altra de les víctimes, M. G. P., els forenses dictaminen que tampoc pateix símptomes de trastorn mental greu, però que els presumptes abusos sexuals als quals va ser sotmès per part de Benítez van influir també negativament en el seu desenvolupament maduratiu, en aspectes fonamentals com “l'establiment de vincles afectius” i “la seva identitat sexual”, augmentant les seves dificultats per relacionar-se. L'experiència li va provocar un “patiment moral”, sobretot en els anys posteriors per no tenir, a causa de la seva poca edat, “el judici crític necessari per comprendre els fets i posicionar-se davant ells”.