Foment va justificar els endarreriments en les obres de la Sagrera per la investigació judicial

El secretari d'Estat d'Infraestructures va revelar que una auditoria havia detectat irregularitats

 

  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / G. SÁNCHEZ / BARCELONA

El 6 de juny, el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, va aixecar la llebre al revelar que la fiscalia estava investigant noves irregularitats en una empresa adjudicatària de les obres de l'AVE a la Sagrera. L'alt càrrec va detallar que a principis del 2014 aquestes anomalies van ser detectades en una auditoria. D'aquesta manera, va justificar els endarreriments en les obres.

El secretari d'Estat no va voler precisar el nom de l'empresa investigada, però va aclarir que és un assumpte nou, que no té res a veure amb l'operació que el maig del 2014 va acabar amb nou detinguts per presumpta malversació de fons públics i suborns. En aquesta batuda van ser detinguts alts directius d'Adif sota l'acusació d'haver afavorit l'adjudicació a l'empresa Corsan de la construcció de la plataforma del tram Sagrera-Nus de la Trinitat de la línia de l'AVE. A canvi, alguns dels arrestats van rebre regals. 

Notícies relacionades

A través dels documents incautats en les entrades i registres en aquesta operació en empreses constructores i seus d'Adif, la Guàrdia Civil va poder corroborar que es realitzaven certificacions i valoracions d'obres no realitzades. Es van trobar anotacions tan clares com les següents: "Conceptes complementaris [...] que puguin produir-se, encara que no s'executin". O frases com: "Conceptes complementaris reals o inventats, però pendents d'executar". Hi ha almenys 15 persones implicades. I d'aquesta investigació en va néixer una altra sobre presumptes suborns a uns 70 funcionaris per part d'una empresa constructora.

Amb posterioritat que esclatés aquest escàndol, un jutjat d'Alcalá de Henares va obrir una altra investigació per presumpte suborn de la constructora Ferrovial a directius d'Adif durant la construcció de l'AVE des de Madrid a la frontera francesa.