INVESTIGACIÓ PER MALVERSACIÓ A LES OBRES DE L'AVE

Dos alts càrrecs d'Adif repeteixen detenció

Rafael Rodríguez i Jaime García ja van ser arrestats el 2014 en l''operació Yogui'

fadrique28112749 18 10 2012  rafael rodriguez  i   enrique verdeguer  segundo160628105921

fadrique28112749 18 10 2012 rafael rodriguez i enrique verdeguer segundo160628105921

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

RAFAEL RODRÍGUEZ GUTIÉRREZ

Va ser director d'Alta Velocitat de la Zona Nord-est, màxim responsable de les obres de l'AVE a Barcelona, primer, i a França, després. Va estar desenvolupant càrrecs directius a Adif sota tres ministres de Foment diferents: els socialistes Magdalena Álvarez i José Blanco i la popular Ana Pastor. Va ser detingut el maig del 2014, en la primera operació que es va realitzar sobre els presumptes sobrecostos a l'estació de la Sagrera de l'AVE. Segons l'últim informe de la Guàrdia Civil sobre aquest procés, que tramita el Jutjat d'Instrucció número 9, aquest ex alt càrrec d'Adif "coneixia al detall l'estat i situació de l'obra, així com la inclusió d'imports corresponents a mesuraments d'obra no executada realment dintre de les certificacions i, especialment, en el sector de la Sagrera".

Rodríguez Gutiérrez va ser apartat del seu càrrec quan va esclatar l'escàndol el 2014, en la denominada 'operació Yogui', després que la jutge decretés la seva presó sota fiança. Un jutjat, no obstant, va obligar a readmetre'l. Malgrat això, l'aparició de noves proves de suposats suborns va portar Adif a mostrar-li una altra vegada la porta de sortida de l'empresa.

JAIME GARCÍA-GERMÁN LÓPEZ-BELMONTE

Notícies relacionades

Subordinat i home de confiança de Rafael Rodríguez, segons els investigadors. Exgerent d'Infraestructures d'Adif. També va ser detingut el 2014. La Guàrdia Civil sosté, en referència a aquesta operació, denominada Yogui, que aquest directiu de l'òrgan gestor d'infraestructures negociava amb els responsables de l'empresa Corsan, una de les firmes adjudicatàries implicades en aquesta presumpta malversació de fons, els mesuraments a incloure en les certificacions d'obres en el sector de la Sagrera.

L'Agència Tributària ha descobert un important increment del patrimoni de García-Germán. En un informe assenyalava que el 2007 l'ex alt càrrec d'Adif (va ser apartat de les seves responsabilitats directives) es va comprar dues embarcacions per un import de 54.582 euros, una quantitat que "excedeix [els seus] rendiments de treball". Els investigadors afegien a aquesta adquisició la compra, el mateix any, d'un immoble de 60.000 euros. Hisenda també va detectar sospitosos moviments econòmics als comptes corrents dels seus pares. A més, aquest investigat suposadament va rebre regals en forma d'estades en hotels de luxe, com el Jerone i Sant Reis d'Aspen (Colorado, Estats Units).