L'excap d'informatius de Canal 9 demana "perdó" per la cobertura de l'accident del metro

Luis Motes admet que la televisió pública valenciana estava "mediatitzada" per la versió oficial de la tragèdia

icoy34095527 valencia 30 5 12016 sociedad  llu s motes  acciden160530202630

icoy34095527 valencia 30 5 12016 sociedad llu s motes acciden160530202630 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

La cobertura informativa per part de l'extinta radiotelevisió valenciana de l'accident que es va produir al metro de València és un dels aspectes més discutits de la tragèdia. Aquest dilluns, en la segona comissió parlamentària que intenta posar nom als responsables polítics i tècnics d'un sinistre que es va saldar amb l'excés de velocitat com a únic culpable, va ser el torn per dilucidar qui donava les ordres a Canal 9 per tractar una notícia en què no es va donar mai veu a l'associació de víctimes ni espai a la investigació sobre altres causes com la inseguretat de la via o les deficiències tècniques d'un sistema de ferrocarrils antic i descuidat que sí que van donar altres mitjans.

Però, més que aclarir alguna cosa, els exdirigents de l'ens públic es van embrancar en un 'tots contra tots' per evitar responsabilitats en la gestió. Ni l'exdirectora de la televisió, que també va ser portaveu del Consell de Francisco Camps, Lola Johnson; ni l'exdirector general de RTVV, Pedro García, per al qual Anticorrupció demana 40 anys de presó per la contractació de la 'trama Gürtel' per retransmetre per la tele pública la visita del Papa a València la mateixa setmana de l'accident, van admetre haver donat consignes polítiques, ni haver amagat informació, ni haver decidit sobre el tractament informatiu de l'accident. Johnson va explicar que "tot el que té a veure amb informatius era responsabilitat del director d'informatius", que en aquell moment era Luis Motes.

FRANCAMENT MILLORABLE

Precisament, l'exresponsable dels informatius és l'únic que va mostrar una mica d'autocrítica, oferint la seva "solidaritat" amb les víctimes i demanant-los "perdó" perquè ni van ser els "millors" ni van fer "el millor treball". "La informació era francament millorable", va assumir Motes, que va matisar a preguntes dels diputats progressistes que per ell no era ni "malintencionada” ni “indigna, sinó que amb millorable es referia que li hauria agradat haver dedicat "més temps" al succés.

Motes va defensar els continguts dels informatius de què era responsable, encara que en alguns moments va declinar contestar al·legant que no els recordava, i va adduir que "com en qualsevol lloc del món" una televisió pública com Canal 9 estava "molt mediatitzada" per la versió oficial. "En una televisió pública, la versió oficial és l'única branca a què et pots agafar per explicar coses", va assegurar Motes, que, tot i així, va mantenir que l'única consigna de la direcció era "no alarmar la població".

PERIODISME DAVANT CONVENIÈNCIA POLÍTICA

Notícies relacionades

Segons el periodista, la graella de Canal 9 "va ser resultat d'una confrontació de criteris, un de periodístic davant d'un de prudència, de conveniència política. Serà legítim o no, compartible o no, però s'ha d'assumir. Ja vam fer prou", va assegurar Motes, que també va dir que per ell "hauria sigut fonamental que prevalgués el criteri periodístic de la notícia sobre el de la prudència". "D'aquest conflicte d'interessos en va sortir el que es va veure a la pantalla. Jo crec que no hi va haver manipulació ni censura. Vam explicar el que sabíem, sempre", va mantenir en un altre punt de la compareixença.

Motes va admetre ser "coresponsable del producte final", però no el "màxim responsable de la mala o bona cobertura que hi va haver" de l'accident, i va acabar assenyalant cap amunt. Encara que el director general no participava en les reunions de continguts, segons Motes, sí que era Pedro García qui tenia la "capacitat última de decisió sobre la graella" de la televisió.