UN DESASTRE ANUNCIAT

Controlar el fum de l'incendi de Seseña, objectiu del dia

Els ecologistes denuncien que "no s'estan mesurant" les emissions contaminants

icoy33879435 sese a toledo 14 05 2016 sociedad incendio en160514162756 / David Castro

icoy33879435 sese a   toledo  14 05 2016 sociedad   incendio en160514162756
SESEÑA
GRA117. MADRID, 14/05/2016.- Fotografía facilitada por la Comunidad de Madrid de la segunda reunión del gabinete de Crisis liderada por la presidenta, Cristina Cifuentes (c), hoy en la sede del gobierno regional para apoyar la extinción del incendio que está afectando a 15.000 toneladas de neumáticos en Seseña (Toledo). EFE/D.Sinova

/

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El control de la columna del fum sorgida de l'incendi del cementiri de pneumàtics de Seseña (Toledo) és l'objectiu que s'han marcat per a aquest dissabte els mitjans que treballen al lloc per controlar el foc, que ha afectat tres quartes parts dels cinc milions de pneumàtics que s'hi acumulen. L'oenagé Ecologistes en Acció ha denunciat que "no s'estan mesurant" les emissions contaminants i ha exigit a les administracions implicades que, per protegir la salut de la població, mesurin de manera immediata els contaminants que emet en "quantitats ingents" el foc.

El fum que es desprèn de l'incendi de les rodes és més blanc i menys perjudicial per a la població que el que es veia divendres, i per tant el conseller d'Hisenda i Administracions Públiques de Castella-la Manxa, Juan Alfonso Ruiz Molina, ha subratllat que ja no hi ha risc per a la població, que ha pogut tornar a casa seva aquest matí després de l'evacuació de la vigília.

Ruiz Molina ha explicat que l'informe meteorològic indica que el núvol de fum adquirirà verticalitat, que produeix menys efectes negatius per a la població i té menys partícules, i a això s'hi ha de sumar que el fum és "molt més blanc i menys perjudicial". Per tant, l'objectiu dels mitjans desplaçats al lloc de l'incendi és controlar el núvol, perquè no es plantegen com a meta l'extinció del foc, sinó perimetrar les flames perquè no s'estenguin, controlar el núvol, que arribarà a uns 700 metres d'altura, i reduir les partícules que porta.

"La situació ha millorat substancialment respecte a la situació anterior", ha destacat el conseller, que ha detallat que en aquests moments es troben al lloc de l'incendi sis efectius de Geacam, dos agents mediambientals, 10 bombers del Consorci Provincial de la Diputació de Toledo i 10 més de la Comunitat de Madrid. També es mantenen activats dos efectius del Sescam amb una unitat de suport vital bàsic, dos membres més del Summa, set de la Creu Roja, cinc patrulles de la Policia Local de Seseña i dos membres de la Guàrdia Civil, si bé avui ja no són necessaris mitjans aeris.

"DESASTRE TOTAL"

El missatge tranquil·litzador de Ruiz Molina no ha satisfet Ecologistes en Acció, que ha advertit que l'incendi "pot emetre tants hidrocarburs aromàtics policíclics, unes substàncies cancerígenes, com al llarg de tot un any a Espanya", i ha denunciat que la major part d'aquestes substàncies "ni tan sols s'estan mesurant".

Basant-se en diversos estudis científics de l'Agència Mediambiental Nord-americana, Ecologistes en Acció ha calculat "l'enorme quantitat de contaminants" que s'estan emetent a l'atmosfera per la combustió de les 70.000 tones de pneumàtics acumulades. "Si s'arribés a cremar tot, s'arribaria a unes emissions de partícules de menys de 10 micres, PM10, de ni més mi menys que 7.945 tones, mentre que de compostos orgànics volàtils i semivolàtils se n'emetrien 1.470 tones més. Per la seva part, les emissions d'hidrocarburs aromàtics policíclics, HAP (inclòs el cancerigen benzoalfapirè, BaP) arribarien a 238 tones", apunten.

Aquestes quantitats "són descomunals", segons els ecologistes, que afegeixen que aquest incendi emetria el 6,5% del total d'emissions de partícules inventariades a Espanya durant tot un any (122.190 tones en dl 2014). A més, apunten que només aquest incendi podria emetre a l'atmosfera tants HAP com al llarg d'un any a tot l'Estat (265 tones es van registrar el 2014). "Un complet desastre", insisteixen.

Notícies relacionades

També assenyala que les emissions dels cancerígens benzè i benzo(a)pirè (BaP) arribarien respectivament a 150 i 5,6. "A 300 metres de l'incendi s'han mesurat 121 micrograms per metre cúbic de benzè (quan el valor límit anual és de 5 *g/m3), i al plomall de l'incendi s'hi han detectat 3.000 ng/m3 de BaP (el valor objectiu anual és 1 ng/m3)", apunta.

Per aquest motiu, diuen que és tan urgent com important que tant la Junta de Castella-la Manxa com el Govern de la Comunitat de Madrid instal·lin de manera immediata mesuradors d'aquests tòxics a les zones que puguin estar afectades per les emissions. "Ja que no es va actuar a temps per evitar aquesta catàstrofe, que s'accelerin i s'extremin les mesures de control i protecció per preservar la salut de la població i dels ecosistemes", demanen.

Temes:

Incendis