Madrid i Castella-la Manxa decidiran en dues setmanes com desmantellen les restes del cementiri de Seseña

Els governs demanen esperar que el foc estigui extingit completament

Encara no s'ha decidit si els nens podran anar a l'escola dimarts per la contaminació

 

  / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Els Governs de la Comunitat de Madrid (PP) i de Castella-la Manxa (PSOE) han anunciat aquest dilluns que fins que no s'extingeixi l'incendi de la planta de pneumàtics de Seseña (Toledo) no podran prendre una decisió sobre com desmantellar el que quedi del cementiri de rodes. Segons la informació de què disposen els dos executius, el foc no s'haurà apagat del tot fins d'aquía 10 o 15 dies.

Els consellers de Medi Ambient de Madrid, Jaime González Taboada, i del Govern manxec, Francisco Martínez Arroyo, s'han reunit a primera hora per analitzar els passos a seguir després del foc provocat que es va declarar al dipòsit de pneumàtics divendres, 13. L'abocador està entre Seseña (Toledo) i Valdemoro (Madrid), on hi ha un 30% de la parcel·la ocupada. 

Sobre la taula, segons han explicat els consellers, tenen propostes de dues empreses públiques, Emgrisa  i Tragsa, per poder desmantellar les restes. El pla d'Emgrisa (Empresa para la Gestión de Residuos Industriales, SA), que es va acordar entre totes les administracions implicades la setmana passada, quatre dies abans del foc, està molt avançat i consisteix a convertir els pneumàtics en combustible que compraria la Junta de Castella-la Manxa per als seus vehicles oficials. El problema és que els tècnics calculen que només un 30% del cementiri s'haurà salvat de les flames, de manera que només aquesta part de les rodes es podrien utilitzar per a combustible. 

Notícies relacionades

Tragsa, per la seva part, és una empresa especialitzada en la sostenibilitat. Fonts del Govern manxec no descarten que s'acabi contractant les dues, una per a la part cremada i l'altra per a la part que ha quedat intacta.

MESURADORS DE PARTÍCULES

Els consellers han afirmat en roda de premsa que la qualitat de l'aire que afecta els veïns no presenta anomalies, encara que sí que han reconegut que hi ha contaminació a les capes altes de l'atmosfera. Aquest dilluns s'instal·larà una unitat mòbil de mesurament de l'aire a la urbanització El Quiñón, que ja té dos mesuradors de partícules, i es prendrà la decisió tenint en compte els informes tècnics, de si dimarts hi ha escola a Seseña.