Rússia estrena el cosmòdrom Vostochni amb el llançament del primer coet Soiuz

L'enlairament havia sigut avortat un dia abans per una fallada tècnica, fet que va provocar les crítiques de Putin

 

  / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
MARC MARGINEDAS / MOSCOU

A la segona va la vençuda. Un dia després d'avortar, a dos minuts del seu inici, l'enlairament del coet no tripulat Soiuz-2.1 ARússia ha aconseguit materialitzar aquest dijous el llançament ajornat i estrenar per fi el cosmòdrom Vostochni, al costat de la frontera amb la Xina i destinat a alleujar la seva dependència de les instal·lacions de Baikonur, en territori del Kazakhstan. 

A les 02.01 GMT (04.01 de la matinada a Espanya) el projectil espacial s'ha elevat cap a un cel net de núvols. El coet portava tres satèl·lits, dos d'ells destinats a estudiar les capes exteriors de l'atmosfera, que s'han desensamblat del projectil als nou minuts de l'enlairament, buscant les òrbites que els han sigut assignades.  

FELICITACIONS DE PUTIN DESPRÉS DE LES CRÍTIQUES

El president rus, Vladímir Putin, ha assistit al llançament i s'ha congratulat que finalment tingués lloc, suavitzant les crítiques del dia anterior, quan l'esdeveniment es va haver d'ajornar. "Vull felicitar-vos; és una cosa de la qual ens hem de sentir orgullosos", ha declarat el mandatari. "El més important és que aquesta plataforma de llançament ja funciona; ha sigut ben preparada", ha continuat, abans de rematar: "Ara hem d'afrontar una segona fase, que és acomodar-hi un coet pesat".

El Vostochni està considerat el cosmòdrom més modern del món. La seva construcció es va iniciar el 2011, i està previst que s'acabi el 2018, encara que el procés ha estat ple d'irregularitats i problemesirregularitatsproblemes. El 2015 un centenar de treballadors es van declarar en vaga de fam a causa de l'impagament dels seus salaris, al mateix temps que la Fiscalia General obria una investigació per la violació de lleis laborals. El president rus va acabar per prendre cartes en l'assumpte i assumir el control de la construcció.

Notícies relacionades

Situat a l''oblast' (regió) d'Amur, a uns 800 quilòmetres de l'oceà Pacífic i a escassa distància de la frontera amb la Xina, Vostochni està destinat a convertir-se en la principal instal·lació espacial russa. Es preveu que per al 2020 hagi assumit el 45% dels llançaments espacials russos, alleugerint la dependència de les instal·lacions kazakhes de Baikonur, per les quals les autoritats russes paguen 115 milions de dòlars anuals en concepte de lloguer.