ABUSOS SEXUALS A L'ESCOLA

El jutge torna a rebutjar l'ingrés a la presó del pederasta confés Benítez

L'exprofessor dels Maristes de Sants-les Corts es nega a declarar davant el jutge sobre les noves denúncies

Dues víctimes relaten al jutjat els tocaments a què van ser sotmesos per l'exdocent

El pederasta Joaquín Benítez entra als jutjats a declarar. / RICARD CUGAT / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge ha tornat a rebutjar aquest dijous l'ingrés a la presó de l'exprofessor de gimnàstica del col·legi Maristes Sants-les Corts Joaquim Benítez, malgrat que s'han aplicat les denúncies contra ell i l'elevada pena de presó que se li pot imposar per les agressions sexuals i els abusos deshonestos d'alumnes. L'exdocent, que ha arribat a la Ciutat de la Justícia de Barcelona minuts abans de la una del migdia, s'ha acollit al seu dret a no declarar.

Benítez ha aparegut als jutjats de la capital catalana amb la cara tapada amb un passamuntanyes, com ja va fer al mes de febrer, quan va declarar per primera vegada davant el jutge i després que confessés en una entrevista a EL PERIÓDICO que havia abusat d'exalumnes. En aquella ocasió va admetre davant el magistrat que havia abusat de dos nens. Aquest dijous, no obstant, ha optat per callar. Segons l'advocat de l'acusació particular, Ibán Fernández, aquest canvi d'estratègia és degut a la presa de consciència de l'elevada pena que se li pot imposar, que pot superar els 40 anys de reclusió.

PETICIÓ DE PRESÓ

Precisament aquest advocat i un altre lletrat que també exerceix l'acusació particular en nom d'una víctima han sol·licitat al jutge l'ingrés a la presó de Benítez, al·legant risc de fuga, reincidència i el coneixement de nous fets delictius.

La fiscalia i l'Ajuntament de Barcelona, que exerceix l'acusació popular, no s'han oposat a aquesta petició. Sí la defensa. No obstant, el magistrat Miguel Ángel Tabares ja ha anunciat que rebutjarà la sol·licitud. Per aquest motiu el pederasta confés ha abandonat tranquil·lament els jutjats. Aquest divendres es coneixerà el contingut de la resolució per la qual el jutge denega l'empresonament de l'exdocent.

El mes de febrer passat, el magistrat va rebutjar l'ingrés a la presó de Benítez, com va sol·licitar la fiscalia, però li va prohibir sortir del territori espanyol i li va retirar el passaport. També va acordar que comparegués setmanalment a la comissaria (ho ha fet durant els últims mesos) i li va vetar fer activitats educatives, culturals, recreatives o de qualsevol mena amb menors

El jutge va denegar l'empresonament de Benítez perquè els fets denunciats fins aleshores havien passat feia uns cinc anys, que el pederasta confés no tenia antecedents, que el jutjat l'havia localitzat fàcilment i que no hi havia risc de fuga. El magistrat va detallar en l'acte que en la seva declaració “ha reconegut la veracitat d'alguns dels fets i no nega que en puguin sorgir altres”, com així ha estat.

DECLARACIONS DE DUES VÍCTIMES

Abans de Benítez, aquest dijous han declarat davant el jutge que investiga el cas H. A. P., de 23 anys, i E. G. C., de 22 anys, que han acusat el que va ser el seu professor de gimnàstica d'haver abusat sexualment d'ells. Al febrer ja van comparèixer al jutjat dues víctimes de l'exdocent: T. B. C., de 21 anys, i M. G. P., de 22 anys. Sobre aquestes quatre denúncies hi pivota el sumari incoat pel magistrat, que en va arxivar 13 per la prescripció dels delictes.

H. A. P. va denunciar al seu dia davant els Mossos d’Esquadra que es va lesionar als abductors mentre feia exercicis de gimnàstica i que Benítez li va comentar que era massatgista titulat i que li podia fer una exploració. Va anar al seu despatx i allà el que era professor seu li va dir que es tragués els pantalons. Després, que es tragués la samarreta i els calçotets. El va fer estirar-se a la llitera i va començar a fer-li massatges als engonals. Després va començar a tocar-li els testicles i el penis.

Notícies relacionades

En la compareixença al jutjat, aquest noi ha ratificat la denúncia i ha assegurat que es va sentir “intimidat”. “En aquell moment no vaig entendre gaire què havia passat”, ha afegit. H. A. P. ha explicat que el 2008 Benítez li va demanar fer de model fotogràfic, segons li va dir, per il·lustrar un treball que ell havia de presentar a l'INEF. “No m'hi vaig negar perquè em considerava un subordinat de Benítez i ell era una institució al col·legi”, ha dit.

E. G. C. també s'ha ratificat en la denúncia davant els Mossos. Segons aquest exalumne dels Maristes, entre el 2005 i el 2009 Benítez va abusar sexualment d'ell en quatre ocasions. Una vegada li va fer massatges “al cul” amb les mans i els dits. En una altra ocasió, l'educador va fregar-se repetidament els genitals contra el cul del nen. La tercera vegada, va fregar amb el braç els genitals de l'alumne. Durant l'últim tocament, va reaccionar i va marxar. Aquesta víctima ha relatat aquest dijous al jutge com era el despatx de Benítez.