Radiografia de l'escàndol de pederàstia als Maristes

Des que EL PERIÓDICO va destapar al febrer els casos d'abusos en col·legis de l'orde els esdeveniments s'han succeït sense parar

icoy33076014 barcelona  6 3 2016   j  una victima de abusos sex160427210522

icoy33076014 barcelona 6 3 2016 j una victima de abusos sex160427210522

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

DOTZE DOCENTS I UN MONITOR

Antics alumnes de les escoles dels Maristes de Sants-les Corts i la Immaculada, a l'Eixample, i de Badalona han presentat 43 denúncies contra 12 docents, incloent-hi les sis del 2011 contra el germà Lucio Zudaire. També ha sigut denunciat un monitor de menjador que exercia al primer centre. La majoria d'aquests casos han sigut arxivats per prescripció del delicte. Almenys queden oberts: el de l'exprofessor Joaquim Benítez i el del monitor. L'últim denunciat per un expupil és un germà de la congregació que va fer classes a les Corts. “Em va dir que si el besava em milloraria la nota i si li feia alguna cosa més, encara més”.

TRES CONFESSIONS A AQUEST DIARI

Són tres els professors de col·legis dels Maristes de Barcelona que han confessat a EL PERIÓDICO que van abusar d'algun dels seus alumnes. El primer d'ells va ser l'exprofessor de gimnàstica de Sants-les Corts Joaquín Benítez. "Ho vaig fer. I vaig pensar que vindrien abans a buscar-me", va dir. El segon, A. E., del col·legi la Immaculada. En una entrevista telefònica amb dos reporters d'aquest diari va reconèixer que practicava tocaments als genitals als alumnes durant les classes. La tercera confessió va ser d'A. F. En aquesta ocasió va ser una víctima, J., qui va aconseguir que digués la veritat mentre el gravava amb una càmera oculta.

DESENES D'ANYS DE PRESÓ

L'exprofessor de gimnàstica Joaquim Benítez és l'únic, per ara, que amb gairebé tota seguretat seurà al banc dels acusats, malgrat que la majoria de les denúncies que s'han presentat contra ell estan arxivades per prescripció i només en queden vives quatre. Malgrat que la condemna que se li pot imposar superaria els 40 anys de presó, el màxim de compliment és de dues dècades. Per calcular la pena s'ha de tenir en compte la data dels fets, l'edat del menor, el Codi Penal aplicable i els agreujants. I si en una mateixa víctima s'ha comès un sol delicte, un de continuat al llarg del temps o diversos.

LA PRESCRIPCIÓ DELS DELICTES

Notícies relacionades

No només la majoria de les denúncies (13) contra Joaquim Benítez s'han arxivat per haver prescrit el delicte pel pas del temps, sinó que també ha passat el mateix respecte a altres de presentades contra altres antics professors de col·legis dels Maristes. En cap d'aquests casos s'ha pres declaració a les víctimes, com han sol·licitat algunes d'elles. La caducitat dels fets és la principal carta amb què juguen els acusats i l'orde religiós per minimitzar els efectes de l'allau de demandes. La prescripció comença a comptar a partir de la majoria d'edat de la víctima i es té en compte el Codi Penal vigent quan van passar els fets.

AVÍS SENSE RESPOSTA

Els Maristes van rebre el 2005 un correu enviat per un exalumne avisant que un dels seus professors, Joaquim Benítez, abusava sexualment dels menors. En l''email' adreçat a l'aleshores director del col·legi de Sants-les Corts, Jaume Burgués, el denunciant aclaria que tenia proves de l'acusació perquè ell era un dels estudiants que havien patit els seus abusos. També afegia el lloc on es produïen les agressions sexuals: el despatx de Benítez, una cambra de dimensions reduïdes al costat de la piscina. En aquest habitacle és on el pederasta confés sempre abusava dels nens.