Un professor investigat per abusos el 1996 va seguir als Maristes fins a jubilar-se el 2011

La denúncia d'un alumne contra A. F. es va arxivar per prescripció dels delictes, que avui no haurien caducat

En un vídeo gravat amb càmera oculta, el docent va admetre que va violar un estudiant més de 50 vegades

icoy33076014 barcelona 6 3 2016 j una victima de abusos sex160427210522

icoy33076014 barcelona  6 3 2016   j  una victima de abusos sex160427210522
J, una víctima d’abusos continuats entrevista el seu exprofessor

/

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / J. G. ALBALAT / BARCELONA

El professor de primària A. F., que va exercir com a docent durant tota la vida professional al col·legi dels Maristes de Sants-les Corts, va ser denunciat per un dels seus exalumnes, A., el 1996. La denúncia d'aquesta víctima va obrir una investigació per part dels Mossos d’Esquadra.

Segons ha detallat a EL PERIÓDICO, mentre les indagacions seguien en marxa, A. es va citar un dia en un bar pròxim a l'estació de Sants amb els investigadors de la policia catalana a càrrec del cas. No obstant, mesos després va rebre una carta del jutjat en què la seva denúncia havia incoat diligències (fora de Barcelona) que li notificava que els delictes havien prescrit i no resultava possible perseguir-los judicialment. És a dir, la denúncia no es va arxivar perquè pogués demostrar-se que les seves acusacions contra A. F. fossin infundades. Senzillament les havia formulat massa tard.

Abans de la reforma del codi penal del 1999, els abusos sexuals a un menor no es consideraven delictes greus i prescrivien al cap d'uns quants mesos. Quan va presentar la denúncia, A. estava a punt de fer 23 anys. Amb aquesta edat, actualment, la llei li hauria permès enjudiciar A. F. pels abusos que li va infligir perquè els tocaments poden denunciar-se si han transcorregut menys de cinc anys des que la víctima ha complert els 18 anys. És a dir, ara la denúncia d'A. hauria prosperat. Però aleshores, el jutge va decretar-ne el sobreseïment. I malgrat que A. F. va ser objecte d'una investigació policial motivada per un delicte d'abusos sexuals, aquest docent va seguir fent classes als Maristes. De fet, segons el mateix docent va aclarir a EL PERIÓDICO, es va jubilar el 2011.

DUES NOVES DENÚNCIES

Notícies relacionades

Sobre A. F. actualment hi pesen dues denúncies presentades per dos exalumnes, J. M. i Jorge GarcíaJ. M.Jorge García, arran de l'escàndol de pederàstia escolar que ja afecta 12 docents de dos col·legis maristes de Barcelona i que va començar amb el professor de gimnàstica Joaquim Benítez. Així mateix, hi ha una declaració que un altre dels seus expupils, J., va fer a la comissaria de les Corts i en què va detallar que aquest professor el va violar durant sis anys, si bé la víctima va renunciar a denunciar. Aquest diari ha contactat també amb altres víctimes d'A. F. que sí que han volgut explicar públicament el que els va fer tot i que han optat per no denunciar-lo policialment. Després d'escoltar el relat de totes aquestes víctimes, EL PERIÓDICO va anar a buscar en dues ocasions aquest exmestre i en els dos casos, malgrat les coincidències que presentaven explicacions d'alumnes de diferents promocions que no es coneixien entre ells, A. F. va negar la major: "Es tracta d'alumnes aviciats", va asseverar. 

Va ser una d'aquestes víctimes, J., qui va aconseguir que finalment aflorés la veritat. Per obtenir-la, va haver d'armar-se amb una càmera oculta i presentar-se per sorpresa, sol, a la casa en què actualment passa la majoria del temps, ubicada en un petit poble d'Osona. En aquesta trobada, J. va aconseguir que A. F., que no serà jutjat perquè totes les denúncies fan referència a delictes sexuals ja prescrits, admetés que tot el que J. havia explicat en una entrevista amb aquest diari era cert. En el vídeo que va obtenir li arriba a demanar explícitament disculpes per tot el que li va fer (“ho sento molt, noi”) i assegura que totes les violacions que va patir J. no van ser per a ell res més que “un joc de nens”.