JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Afers Interns dels Mossos no aclareix quin agent va mutilar Ester Quintana

La brigada policial s'alinea davant el jutge amb la defensa dels dos policies acusats

El magistrat expressa el seu desconcert per la declaració dels dos agents

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dos caps de la brigada d'Afers Interns han declarat aquest dimecres que a la zona on Ester Quintana va resultar ferida per l'impacte d'un projectil dels Mossos, es van sentir tres detonacions. Dues van ser trets procedents de l'arma de l'escopeter que està sent jutjat per la mutilació i que, segons l'imputat, van ser salves, és a dir, sense projectil. Respecte al tercer tret, aquests policies han assegurat que no poden precisar quin agent va disparar el tercer tret, ni quina munició va utilitzar. És a dir, no han aclarit res sobre la identitat del policia que va rebentar un ull a la manifestant. Els forenses van arribar a la conclusió al seu dia que la ferida és compatible amb l'impacte d'una pilota de goma.

Els testimonis d'Afers Interns s'han alineat amb la teoria de la defensa dels policies acusats que ells no van ser els que van ferir Quintana (sostenen que només van disparar salves) i que podria haver sigut un altre agent, el que va disparar el tercer tret, qui llancés el projectil que va rebentar l'ull a la dona. Però no l'han identificat. “És molt difícil precisar”, han assegurat els dos membres d'Afers Interns, una unitat que depèn directament del director general de la policia catalana que, en aquella època era Manel Prat, que va dimitir arran d'aquest i altres casos de presumpte abús policial.

Els declarants han llançat un altre dubte, també en la línia de la defensa, sobre com van passar els fets del 14 de novembre del 2012, durant la jornada de vaga general. Concretament, han declarat que una furgoneta policial (Dragó 414) va avançar a la Gran Via  amb passeig de Gràcia el vehicle en què anaven el subinspector i l'escopeter acusats (Dragó 40). Va ser des d'aquesta dotació policial, composta per tres furgonetes, des d'on va sortir el projectil que va impactar en Quintana. I és que la víctima va declarar la setmana passada en el judici que l'escopeter que li va disparar anava en el primer vehicle policial que va arribar a la Gran Via. Els membres de la furgoneta 414 van ser expedientats per la Conselleria d'Interior per amagar informació i per haver fet un ús de les armes incorrecte durant tota la jornada de vaga.

SORPRESA ENTRE ELS MAGISTRATS

Notícies relacionades

Davant aquestes declaracions, el president del tribunal que jutja els dos mossos, Josep Grau, ha expressat el seu “desconcert” perquè la unitat d'Afers Interns que va investigar el cas arriba a conclusions diferents que el jutge instructor per al qual treballaven. El magistrat ha dit llavors al responsable d'aquest grup: “¿M'estan dient que vostès com a equip d'investigació que auxilia el jutge arriben a diferents conclusions que el magistrat?” El responsable de la unitat ha contestat: “Ho aportem tot, però és ell qui decideix. Des del moment que es conclou que va ser una pilota [de goma]…”. I no ha acabat la frase.

Afers Interns va investigar el cas sota la direcció del titular del jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona, que l'octubre del 2013 va decidir encarregar diligències a la Guàrdia Civil, tres mesos després que els Mossos li plantegessin una nova línia d'investigació que apuntava que el tret era d'un projectil de precisió, no d'una pilota de goma, i que procedia d'una furgoneta policial diferent de la dels agents acusats. La defensa està traient profit de tota aquesta confusió.