JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

L'exdirector dels Mossos admet ara que Quintana va ser ferida per la policia

Manel Prat reconeix en el judici contra dos agents que els primers informes no van ser rigorosos

El testimoni llança les sospites contra altres policies no acusats, encara que afirma que es desconeix el projectil que va ferir la dona

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'exdirector general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, ha reconegut aquest dilluns per primera vegada que Ester Quintana va resultar lesionada el 14 de novembre del 2012, durant la vaga general, a causa d'una “intervenció” de la policia catalana. L'ex alt càrrec, no obstant, ha tornat a repetir que ell no va autoritzar el llançament de pilotes de goma, com era la seva responsabilitat,  i que aquell dia només es van tirar salves i projectils viscoelàstics. “No hi ha prou proves per determinar quin tipus de projectil, ni l'escopeta, ni l'agent”, ha insistit.

 El que va ser director de la policia de la Generalitat quan van passar els fets ha assegurat que els primers informes sobre el que va passar al passeig de Gràcia, on la dona va caure ferida, no apuntaven que Quintana hagués sigut lesionada per l'actuació policial, però que després, a mesura que avançava la investigació, es va poder concretar que va ser a causa d'una “intervenció policial”. Ha admès que no es "van fer bé les coses".

MASSA INFORMES

L'exdirector general ha reconegut que els primers informes que els van entregar no eren “prou rigorosos” i que es van donar massa versions sobre els fets, encara que ha agregat que l'“únic que ens ha mogut en aquest tema és aclarir la veritat”. Prat ha admès també que el cas Quintana va ser un dels motius (“no exclusiu”) de la seva dimissió el 27 de maig del 2014.

La dimissió havia sigut demanada per activa i per passiva per l'oposició, i compromesa per ell mateix en una entrevista amb EL PERIÓDICO si es demostrava que una pilota de goma disparada per un agent va causar la pèrdua d'un ull a Ester Quintana en una manifestació en la vaga general del 14 de novembre del 2012, cosa que la jutge va dictaminar que havia segut així el 15 de novembre, un any i un dia després del succés.

L'ex alt càrrec de la Conselleria d'Interior ha deixat oberta la possibilitat que fossin els agents d'una altra furgoneta (Dragó 414) i no els acusats els responsables de la mutilició de Quintana. Els policies d'aquesta dotació van ser expedientats per no comunicar en el seu moment el moviment que aquella nit va fer el vehicle policial a la zona del passeig de Gràcia.

Notícies relacionades

Aquests mossos van baixar de la furgoneta, ha explicat Prat, i van fer dos trets de viscoelàstica, sense tenir en compte “els protocols”. Unes imatges gravades per una televisió van revelar l'existència d'aquest vehicle a la zona.

Prat ha declarat que la nit en què van passar els fets va demanar informació als agents sobre si havien disparat alguna pilota de goma i el cap dels antiavalots, al fer les corresponents indagacions, li va contestar que no. A més, ha afirmat que els únics incidents que li van comunicar aquell dia respecte a la zona del passeig de Gràcia era l'incendi en una gasolinera. Va saber que Quintana havia sigut ferida a altes hores de la nit del 14 de novembre.