JUDICI A BARCELONA

Els vídeos revelen que no havia aldarulls quan els Mossos van rebentar un ull a Quintana

Gravacions de ciutadans i càmeres de seguretat indiquen que la situació al carrer era de tranquil·litat

Al banc dels acusats s'asseuen dos agents de la policia autonòmica acusats d'un delicte de lesions

 

  / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les gravacions en vídeo de la manifestació per la vaga general del 14 de novembre del 2012 14 de novembre del 2012revelen que no hi havia aldarulls al passeig de Gràcia de Barcelona quan els Mossos d’Esquadra van disparar la pilota de goma que, segons la fiscalia, va rebentar un ull a Ester Quintana.Ester Quintana Així s'ha pogut veure en la primera sessió del judici que ha començat aquest dilluns a l'Audiència de Barcelona contra el subinspector i l'escopeter de la policia autonòmica acusats d'haver provocat les lesions oculars a la dona, que està previst que declari demà.

El tribunal ha volgut veure les imatges sobre els instants previs i posteriors que caigués ferida Quintana per situar-se en el lloc i en el moment en què va passar l'incident abans d'iniciar l'interrogatori als testimonis i després als acusats. Els vídeos que aquest dilluns han sigut examinats van ser aportats al procés per ciutadans i mitjans de comunicació que van captar imatges de la manifestació, que ja s'havia acabat quan la dona va caure ferida. També s'han visionat les imatges registrades per una càmera de seguretat d'una entitat bancària.

Els vídeos revelen que just abans que Quintana rebés l'impacte a l'ull hi havia ciutadans que caminaven tranquil·lament pel passeig de Gràcia, sense que actuessin grups d'esvalotadors ni es produís cap enfrontament amb els Mossos. La imatges proven que, entre l'anar i venir de manifestants que es retiraven de la protesta, diverses furgonetes antiavalots de la policia autonòmica van irrompre a gran velocitat a la confluència entre el passeig de Gràcia i la Gran Via, moment en què se senten els trets.

NORMES INFRINGIDES

L'absència d'altercats en el moment que Quintana va resultar ferida és determinant per aclarir l'oportunitat i proporcionalitat de l'actuació policial. La fiscalia sosté que els dos mossos acusats van incomplir “totalment els protocols sobre com actuar en una manifestació". Tampoc van adoptar les mesures de precaució necessàries per evitar menyscabar la integritat física aliena. I detalla que quan van actuar, a les 20.49 hores, la situació era de “tranquil·litat” i quedaven “escassos manifestants”, que estaven en “fase de dispersió” i se n'anaven voluntàriament. Ningú portava objectes perillosos.

La fiscalia subratlla en el seu escrit d'acusació que en una breu parada al passeig de Gràcia, els policies acusats van baixar de la furgoneta en qupe anaven i, malgrat que no es requeria l'ús de pilotes de goma i els agents podien haver recorregut a “mitjans menys lesius”, el subinspector va donar l'ordre “immediata” a l'escopeter de disparar. El subinspector, segons l'acusació pública, “no va prendre totes les mesures de precaució necessàries” per evitar ferits, mentre que l'escopeter va realitzar dos trets de pilotes de goma de “manera successiva”, malgrat que no hi havia “risc” ni per a ell ni per als seus companys.

PENES DE PRESÓ

Notícies relacionades

Un dels projectils va impactar en un ull de Quintana, que el mes de setembre passat va ser indemnitzada per la Generalitat amb 260.391 euros, que va suposar el reconeixement per part de l'Administració catalana que els Mossos la van mutilar. La fiscalia reclama per a cada un dels mossos dos anys de presó i inhabilitació per quatre anys, mentre que l'acusació particular, exercida per l'advocada Laia Serra en nom de la víctima, sol·licita nou anys de presó.

La defensa insisteix que ells no van ser i que l'únic que van fer va ser disparar salves per dispersar els manifestants. En els seus escrits les advocades Olga Tubau i Lydia Lajara assenyalen que altres policies van realitzar trets al mateix lloc, deixant la porta oberta a la possibilitat que altres agents fossin els que van disparar la pilota de goma que va impactar en l'ull de Quintana. Seran importants les proves pericials mèdiques, sobre la lesió de la dona, i les balístiques.