Un vídeo mostra Garganté reclamant a un metge que canviï el seu informe d'atenció a un manter

"Has de posar que aquesta persona diu que la caiguda ha sigut per una empenta de la Urbana", insisteix el regidor

Garganté parla amb el metge que va examinar un manter que va caure durant una persecució de la Guàrdia Urbana de Barcelona. / periodico

4
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / TONI SUST / BARCELONA

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha notificat al regidor de la CUP de l'Ajuntament de Barcelona Josep Garganté que serà jutjat per suposadament haver pressionat un metge perquè modifiqués l'informe de l'atenció prestada a un manter. 

El 23 de març passat la Guàrdia Urbana de Barcelona va activar a mitja tarda una operació “dissuasiva” per provocar la retirada de venedors del ‘top manta’ que eren a prop de la Rambla. Com passa freqüentment, van fugir precipitadament i ho van fer a través d'una boca del metro, la de Drassanes.

Durant aquesta fugida un dels manters va caure per l'escales del tren subterrani sense que en aquell instant hi hagués agents de la Guàrdia Urbana que l'estiguessin perseguint, segons mantenen fonts policials que apunten que les càmeres de TMB ho van confirmar. Modou, així es diu, es va fer mal. Per això va ser traslladat al CAP de Peracamps, ubicat a la mateixa avinguda de les Drassanes. El metge que el va atendre, José Luis L. F., va omplir el comunicat mèdic corresponent després de preguntar-li al ferit directament quina era la causa de l'accident. “He caigut”, va afirmar el manter. Segons fonts policials, el metge i el pacient no van parlar en presència d'agents de la policia municipal. L'única patrulla que es va dirigir al centre mèdic “va esperar el manter a fora per identificar-lo” perquè hi va haver dues dones que van resultar ferides quan els venedors van entrar al metro.

Unes dues hores després d'aquest incident, cap a un quart de set de la tarda, Garganté, acompanyat d'un representant dels manters, es va presentar al CAP i va preguntar pel metge que havia atès el venedor.

UN GUÀRDIA URBÀ INGRESSAT

Hores abans de l'arribada del regidor Garganté al CAP, va ser ingressat al mateix centre un agent de la Guàrdia Urbana. Durant la jornada es va sentir malament i, al cap d'una estona, es va adonar que no podia seguir treballant. Va ser traslladat d'urgències i es va quedar en una de les lliteres. Allà estirat, a l'espera de rebre l'alta i amb un catèter que li introduïa sèrum i medicaments a través del canell, va anar sabent detalls de l'incident de les Drassanes en què havien participat els seus companys. De cop, va reconèixer la veu d'algú parlant amb un metge, just a l'altre costat del seu box: era la de Garganté.

Es va incorporar de la llitera, va treure el telèfon mòbil, el va aixecar per sobre de la paret del box i va gravar un vídeo publicat en exclusiva per EL PERIÓDICO. S'hi veu el metge insistint una vegada i una altra que el manter li ha dit que ha caigut i que ell no té “cap sospita” per creure que va ser empès per la Guàrdia Urbana. Però Garganté i el representant dels manters remarquen que el manter no ha dit tota la veritat perquè va parlar amb ell en presència de la policia, cosa negada per fonts del cos municipal. “Que entri [el manter] ara i ja està”, proposa Garganté. “Jo no canviaré l'informe ara”, es defensa el metge. “¿Per què?”, insisteix el regidor. “Perquè ja he escoltat la seva versió”, li replica el metge. “Però és que no hauries d'haver-lo escoltat amb la Guàrdia Urbana al costat”, el renya Garganté.

El representant dels manters i Garganté insisteixen al doctor que li ha faltat “objectivitat” i el pressionen perquè faci un nou informe incloent-hi una nova versió de la declaració del manter que ell, “entrant en solitari”, li farà a continuació. “És que no és la versió de la policia, és la seva versió [la del manter]”, torna a defensar-se el metge.

L'estira-i-arronsa s'allarga uns minuts fins que el doctor fa la impressió de no aguantar més i cedir davant la proposta que el manter canviï la seva versió inicial dels fets. Aleshores s'acaba el vídeo.

El que passa tot seguit és que, després d'anar-se'n Garganté, el pacient del box del costat s'identifica com un agent de la Guàrdia Urbana i li comunica al doctor que ha gravat la conversa. El policia decideix posar en coneixement dels seus superiors tot el que ha passat i li prenen declaració al metge, que aclareix en l'atestat policial que s'ha sentit pressionat per Garganté i pel representant dels manters perquè canviï el comunicat mèdic.

LA VERSIÓ DE LA CUP

La CUP ha negat que Garganté coaccionés el metge i ha acusat la Guàrdia Urbana d'induir el facultatiu a presentar la denúncia. Segons un comunicat i segons l'explicació de la presidenta del grup de la CUP al consistori, María José Lecha, Garganté i el representant del col·lectiu dels manters van actuar a petició del lesionat i només el van instar a examinar-lo una altra vegada sense la presència de la Guàrdia Urbana, que segons la seva opinió sí que va suposar una coacció, ja que va impedir a l'home explicar el que havia passat de veritat. 

Notícies relacionades

Lecha ha emmarcat els fets en “una campanya” contra els manters i els que els recolzen. Segons la regidora, la gravació la van fer agents de paisà i no un agent ingressat al CAP per casualitat. “El cop el va rebre durant una càrrega policial”, ha afegit sobre el ferit.

CiU i el PP, per la seva banda, ja han demanat a l'alcaldessa Ada Colau que es pronunciï sobre la denúncia a Garganté.