A LA MATINADA

Una bola de foc travessa el sud d'Espanya

El xoc d'una roca d'un cometa contra l'atmosfera provoca una resplendor 10 vegades superior a la brillantor de la Lluna plena

bolafuegoplay

bolafuegoplay

1
Es llegeix en minuts

El Complex Astronòmic de La Hita (Toledo) va registrar una bola de foc que cap a les 03.26 hores de la matinada del dia 31 de març va poder ser observada al cel des de gran part del país, després de travessar el sud de la província d'Albacete.

En nota de premsa, aquest complex ha explicat que el fenomen va arribar a provocar una brillantor 10 vegades superior a la de la Lluna plena i va mostrar una gran explosió al final de la trajectòria. L'esdeveniment va ser especialment espectacular per als que el van poder observar des de Madrid, Castella-la Manxa, València, Múrcia i Andalusia.

La bola de foc va poder ser gravada pels detectors que la Universitat de Huelva, que opera en diversos punts del país: el Complex Astronòmic de La Hita (Toledo), Sevilla, Huelva i l'observatori de Calar Alto (Almeria). Aquests detectors treballen en el marc del projecte SMART, que té com a finalitat vigilar contínuament el cel per registrar l'impacte contra l'atmosfera terrestre de roques procedents de diferents llocs del Sistema Solar.

IMPACTE D'UNA ROCA

Les dades recollides per aquests detectors han sigut analitzades pel professor José María Madiedo, investigador principal del projecte SMART. El seu estudi ha permès determinar que la bola de foc es va produir com a conseqüència de l'impacte contra l'atmosfera d'una roca a una velocitat de gairebé 90.000 quilòmetres per hora.

El brusc xoc va elevar ràpidament la temperatura d'aquesta roca, i es va iniciar així la bola de foc a una altitud d'uns 100 quilòmetres sobre la vertical de Villapalacios (província d'Albacete). El fenomen va avançar llavors ràpidament en direcció nord-est, i va arribar a una altura final d'uns 55 quilòmetres sobre la vertical de la localitat de Casas de Lázaro (Albacete). Va ser en aquell moment quan la bola de foc es va extingir després d'una brusca explosió que va convertir la nit en dia durant una fracció de segon.

Notícies relacionades

Les dades proporcionades pels sistemes del projecte SMART també han permès determinar que la roca que va impactar contra l'atmosfera tenia una massa d'uns 30 quilos i procedia d'un cometa.

Aquesta roca es devia destruir completament en l'atmosfera, de manera que cap fragment hauria aconseguit arribar a terra. Aquests detectors han pogut obtenir també informació que permetrà determinar la composició química de l'objecte. Això ajudarà també els astrònoms a identificar el seu origen i les seves propietats.

Temes:

Astronomia