La CUP eludeix comprometre's amb els pressupostos en el ple de la pobresa

Els anticapitalistes titllen el ple de la pobresa d'"acte d'impotència" i no fan cas per ara de l'avís del Govern que no hi haurà pla de xoc si no recolza els comptes

fcasals33108653 barcelona  09 03 2016 ple pobresa i pol tiques soc160309183150

fcasals33108653 barcelona 09 03 2016 ple pobresa i pol tiques soc160309183150 / FERRAN SENDRA

4
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez
Teresa Pérez

Periodista

ver +
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

“Aquest ple, en lloc de suposar una oportunitat per fer front a les desigualtats, és un acte d'impotència que constata que la pobresa existeix i que bona part dels que ara es comprometen a mitigar-la en són directament coresponsables”. Aquesta és una de les frases d'un comunicat emès per la CUP aquest dimecres just després que la seva diputada Gabriela Serra intervingués en la sessió.

La nota, més contundent i concreta que Serra al faristol, ataca la sessió monogràfica i recorda que al ple que es va celebrar fa dos anys amb el mateix format es van acordar una sèrie de resolucions que no s'han complert.

El comunicat afegeix que sense “impugnar el règim capitalista i sense superar “el marc estatal, res del que es pregona en forma de propostes de resolució es pot implementar amb garanties”. I això es pot llegir com una advertència per als acords sobre propostes de resolució que han d'aprovar-se aquest dijous en la segona i última sessió del ple.

AMENACES SENSE RESPOSTA

Abans que el comunicat transcendís, al ple, Serra ha evitat respondre a les diferents advertències rebudes per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de diversos consellers, en el sentit d'advertir els seus socis que sense un acord pressupostari no és possible portar a terme el pla de xoc que preveu la inversió de 270 milions d'euros en diferents àmbits de la política social.

Caldrà esperar aquest dijous per comprovar quina és l'actitud del partit anticapitalista en els pactes de les propostes de resolució, que marcaran el resultat de la reunió. Ara bé, si el to de la intervenció és un indici de futur, i si s'hi suma el comunicat, tot apunta que la CUP i JxSí es dirigeixen cap al desacord. Serra ha carregat contra la política social dels anteriors governs, encara que de fet criticava l'assumpció de les polítiques d'austeritat i la disminució de la recaptació per fiscalitat. Com a exemple ha citat la reforma de l'impost de successions que va iniciar el tripartit i va aprofundir el Govern de CiU amb el PP.

"NI LA MARATÓ NI LA GROSSA"

“L'assistencialisme no combat la pobresa. Ni la Marató ni la Grossa són polítiques públiques adequades. La caritat només beneficia el que la practica i no acaba amb la pobresa”, ha proclamat Serra, que ha demanat “un canvi estructural” que acabi amb els treballs mal remunerats i doni peu a un salari universal. Amb les polítiques d'austeritat, els baixos salaris i el descens de la inversió pública, la recuperació “és una falsa possibilitat”, ha denunciat.

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha criticat que el Govern no hagués fet en la seva intervenció cap tipus d'autocrítica en la seva política social “perquè hi deuen tenir alguna responsabilitat”, ha dit. “No només no han fet autocrítica sinó que les solucions que ens donen no són realistes perquè la solució màgica no és la independència”, ha matisat. Arrimadas ha proposat que s'apliqui a Catalunya el complement salarial per a les rendes baixes, tal com s'ha implantat al Regne Unit i acaba d'adoptar França. La portaveu ha reivindicat la reforma de l'Administració Pública i ha assegurat que “sobren xiringuitos polítics” perquè per atendre les necessitats socials “necessitem gastar menys en estructures "polítiques".

TAXA DE SUÏCIDIS

Eva Granados ha intervingut en nom del PSC i ha acusat el Govern de falta de sensibilitat social i ha assegurat que només en tenen en “dosis homeopàtiques”. Granados ha repassat la situació d'emergència social de Catalunya i ha dit que a causa de la seva cruesa havia augmentat la taxa de suïcidis.

Ha criticat que s'haguessin denegat 31.000 expedients del Pirmi i ha reclamat un pla per reinserir aturats de llarga durada i tornar a la Renda Mínima d'Inserció (RMI) del 2010. La representant socialista ha assegurat que és necessari que es garanteixin les beques de menjador i ha insistit a anul·lar el copagament farmacèutic. Ha reconegut que el pla social “arriba tard i és insuficient” i davant aquest panorama s'ha preguntat “¿Ens roba Madrid o ens enganya la Generalitat?”

FRACTURA SOCIAL

La representant de Catalunya Sí és Pot Marta Ribas ha al·ludit a una imatge per explicar la immensa xifra de persones que hi ha en situació de risc de pobresa a Catalunya “una Meridiana sencera”, en clara al·lusió a la concentració independentista que va omplir aquesta via l'11 de setembre passat.

Notícies relacionades

“El país està fracturat per la desigualtat”, ha dit. Segons el seu parer, malgrat la situació econòmica hi ha marge per a altres polítiques i ha citat l'Ajuntment de Barcelona que ha destinat a les famílies en risc d'exclusió el 4% del pressupost municipal i Santa Perpètua de Mogoda, el 3,2%, mentre la Generalitat està en el 0,5%. La situació d'emergència social no se salda “amb una tirita de 270 milions, s'ha de tancar la ferida i, a més, corre pressa”.

Fernando Sánchez, ha parlat pel Grup Popular i ha dit que al Govern li ha faltat “voluntat” per fer una política social i “no han gestionat bé les competències”. Ha afirmat que ni tan sols han desenvolupat la llei de la Infància i ha acabat dient que no es pot convertir un ple sobre la pobresa “en una declaració independentista”.