València instal·la semàfors amb forma de dona

La mesura busca visibilitzar les dones també en el disseny de la ciutat

En un costat hi ha un ninot amb faldilla i a l’altre costat de la cruïlla, una figura amb pantalons. / MIGUEL LORENZO / VÍDEO ATLAS

1
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, el nou Ajuntament de València ha començat a implantar aquest dilluns el que ha anomenat “semàfors igualitaris”. És a dir, que en comptes de vianants homes, els senyals lluminosos s'han començat a substituir per dones amb faldilla. Figures amb forma de dona que, segons ha explicat la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, tenen com a objectiu “visibilitzar que a l'hora de construir la ciutat les dones també han de comptar”. Una mesura que ha definit de “molt modesta” i “simbòlica” que serveix per manifestar“ la voluntat política que hi ha a l'Ajuntament de València d'anar cap a polítiques d'igualtat en tots els àmbits d'actuació”.

De moment, una vintena de semàfors -gairebé tots en cruïlles cèntriques de la ciutat- s'han despertat ja aquest dilluns amb la nova figura femenina i, a mesura que s'hagin de renovar els lluminosos, s'hi aniran incorporant més. El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha explicat durant la presentació de la iniciativa al pas de vianants del carrer de Xàtiva que porta a la plaça de toros que la mesura té “cost zero”, ja que és una renovació que per contracte ha de fer cada cert temps l'empresa adjudicatària de l'explotació dels semàfors, i que “de cara al 8 de març” s'ha triat una figura femenina en comptes d'una de masculina.

Notícies relacionades

La regidora d'Igualtat, per la seva banda, ha tret importància al fet que les noves figures portin faldilla i això pugui suposar sexisme, com algunes persones han criticat a les xarxes socials després de difondre's la mesura. La faldilla, ha defensat Lozano “és una icona que culturalment reconeixem tots com una figura femenina” i “fàcilment” reconeixible per a les persones que passen pel carrer. “No tenen res a veure amb si les dones porten faldilla o la deixen de portar o si tenen el cabells llargs o curts”, valora la regidora.

Ciutats com Càceres, Jaén, la Corunya, Fuenlabrada, Getafe i Sagunt ja tenen figures femenines als seus semàfors, però l'Ajuntament de València reivindica que els seus són els primers “paritaris”, perquè conviuran els dos ideogrames; es mantenen a una banda els “semàfors-home” i a l'altra s'hi aniran introduint a poc a poc els “semàfors-dona”.