Pederàstia als Maristes: el precedent del col·legi de Badalona

Sis exalumnes van denunciar el 2011 haver sigut sotmesos a abusos sexuals 30 anys enrere per un religiós

El denunciat, Lucio Zudaire, va ser gravat per les víctimes admetent els seus delictes, però aquests ja havien prescrit

icoy15825612 sociedad  concentraci   davant de l escola mariste160212200603

icoy15825612 sociedad concentraci davant de l escola mariste160212200603

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El dels Maristes de Sants-les Corts no és el primer escàndol de pederàstia que esclata en els últims anys en la xarxa d’escoles que aquest orde religiós té a Catalunya. El 2011, sis exalumnes van destapar els abusos sexuals a què els havia sotmès 30 anys enrere el religiós Lucio Zudaire. Dos d’ells van denunciar haver sigut agredits al col·legi marista Champagnat, Badalona; dos més, a la Immaculada de Barcelona (els maristes del carrer de València amb el passeig de Sant Joan), i els dos restants a l’alberg de Planoles on els col·legis de l’orde religiós portaven de colònies els escolars.

El marista denunciat, que va reconèixer els seus delictes en una trobada amb una de les seves víctimes, trobada a la qual aquesta havia anat equipada amb una càmera oculta de la cadena Cuatro, va ser apartat de l’alberg juvenil de Planoles, on estava destinat quan els seus denunciants van destapar tot l’escàndol.En la gravació de la trobada, el germà Zudaire va pretextar que els abusos sexuals que havia comès contra diversos escolars eren de menys quantia i gravetat que els que li atribuïen. En la gravació, que va ser televisada, Zudaire també va al·legar que tot allò formava part d’un passat molt llunyà.

SENSE RESPONSABILITAT

Notícies relacionades

Els maristes, a través de la seva representació jurídica, van rebutjar llavors, com ara en l’escàndol de les Corts, qualsevol tipus de responsabilitat, al·legant que fins feia molt poc temps ignoraven els abusos perpetrats per Zudaire. Aquells delictes ja havien prescrit quan van ser denunciats, de manera que no hi va haver procés judicial. El mateix any 2011, la direcció del col·legi de Sants-les Corts va denegar informació als Mossos que investigaven els abusos sexuals comesos per Joaquim Benítez contra un alumne. Aquest cas, que no havia prescrit, no va prosperar perquè la família afectada va renunciar a formalitzar la denúncia al considerar que un judici agreujaria el trauma del nen. 

Màrius Fusté i Miquel Loro, dos dels denunciants del germà Zudaire, van organitzar l’abril del 2011 una concentració davant del col·legi de Badalona per exigir explicacions a l’orde. Al maig, els Maristes van anunciar el nomenament d’un delegat provincial per a la protecció de la infància, que tindria la missió de vetllar per evitar agressions a menors. Aquest càrrec l’ostenta actualment Gabriel Villa-Real, i el responsable de la mateixa missió a Catalunya és Raimon Novell, que és l’actual director de Sants-les Corts. Cap dels dos ha assumit cap responsabilitat en l’últim escàndol.