Espanya és el país amb més desigualtats de l'OCDE després de Xipre

Oxfam denuncia que és el segon estat de la UE on més ha crescut la distància entre rendes altes i baixes

Dos homes busquen restes de menjar en un contenidor. / JOAN CORTADELLAS

Dos homes busquen restes de menjar en un contenidor.
Les 62 persones més riques del planeta tenen tanta riquesa com els 1.800 milions de persones més pobres.

/

2
Es llegeix en minuts

Espanya és el país de l'OCDE en què més ha crescut la desigualtat des de l'inici de la crisi, només darrere de Xipre i superant fins a 14 vegades Grècia, segons l'informe 'Una economia al servei de l'1%', que ha publicat aquest dilluns Oxfam Intermón.

L'oenagé assegura que la pobresa i l'exclusió a Espanya han augmentat "de manera alarmant" en els últims anys, amb 13,4 milions de persones en risc d'exclusió l'any 2014 (el 29,2% de la població espanyola).

La distància entre rics i pobres ha crescut i el 2015 l'1% de la població va concentrar tanta riquesa com el 80% dels més desafavorits.

"La fortuna de només 20 persones a Espanya arriba a un total de 115.100 milions d'euros", explica l'informe.

En aquest sentit, Espanya és el segon país de la Unió Europea on més ha crescut la distància entre rendes altes i baixes, només darrere d'Estònia, i entre el 2007 i el 2014 el salari mitjà espanyol es va desplomar un 22,2 %.

ELS POBRES, ELS MÉS MALPARATS

A més, segons les dades de l'OCDE, les llars més desafavorides són les que han patit una caiguda més gran dels ingressos durant la crisi, i el salari dels més rics és 18 vegades superior al del 10% més pobre.

Per una altra part, l'informe denuncia que la reforma fiscal que va entrar en vigor a Espanya l'1 de gener de l'any passat és "una eina per garantir privilegis a uns quants", cosa que ha donat com a resultat que Espanya segueixi tenint una de les pressions fiscals més baixes de tot Europa.

No s'ha aconseguit solucionar que 17 de les 35 empreses de l'Ibex 35 no pagui l'impost de societats a Espanya ni que la inversió cap a la Unió Europea caigués un 15% el 2015 i la inversió en paradisos fiscals creixés un 2000%.

Oxfam Intermón ha presentat aquestes dades de cara al Fòrum Econòmic Mundial (WEF) que se celebrarà a Davos (Suïssa) del 20 al 23 de gener i en què exigeix que es treballi per "societats més redistributives i amb un clar esforç cap a la justícia social".

Notícies relacionades

Per això, l'oenagé demana al futur govern d'Espanya que es posicioni com a exemple i en els primers 100 dies de legislatura posi en marxa una llei contra l'evasió fiscal amb mesures més efectives i més control, que combati l'opacitat i la impunitat dels grans evasors.

Així, com a mesures socials que garanteixin, entre altres, uns ingressos mínims a totes les llars, es proposa incrementar el salari mínim a 1.000 euros, reduir la bretxa salarial entre homes i dones i promoure la recuperació del 0,4% d'ajuda al desenvolupament internacional.