REPERCUSSIONS DEL TEMPORAL

Moren quatre dones grans en la inundació d'una residència a Agramunt

El riu Sió s'ha desbordat i l'aigua ha entrat al semisoterrani del centre geriàtric, on alguns usuaris estaven lligats

Les cinc persones que han sobreviscut estaven lligades, cosa que ha permès que el matalàs flotés i no s'hagin ofegat

La inundació ha afectat el soterrani del geriàtric d’Agramunt.

La inundació ha afectat el soterrani del geriàtric d’Agramunt. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÁNCHEZ / AGRAMUNT

Quatre dones grans han mort i cinc persones més han resultat ferides aquesta matinada a l'inundar-se el semisoterrani de l'edifici del geriàtric Ribera del Sió, a Agramunt (l'Urgell), després de desbordar-se el riu Sió, pel fort temporal que ha afectat Catalunyatemporal. Alguns dels avis, amb mobilitat reduïda, estaven lligats. Tots aquests es troben entre les persones rescatades amb vida, que han sobreviscut perquè el matalàs els ha fet de flotador. Les quatre dones que han mort estaven sense lligar.

Els fets han tingut lloc poc després de les quatre de la matinada a la residència Ribera del Sió, situada al carrer dels Horts d'Agramunt, molt pròxima al riu. Els bombers han sigut alertats de la inundació i de la desaparició de nou persones de mobilitat reduïda. Cinc dels avis han pogut ser rescatats sans i estalvis, però no ha passat el mateix amb les altres quatre, que han sigut trobades pels bombers a les habitacions ofegades. Els cinc avis rescatats han sigut traslladats a l'hospital, on són atesos sense que es temi per la seva vida.

Veïns de la zona han explicat a aquest diari que no s'havia produït una crescuda com la d'aquesta matinada des de feia 70 anys.

INUNDACIÓ EN 30 MINUTS

A la residència, que està molt a prop del riu Sió, hi vivien unes 70 persones. En un principi s'ha valorat traslladar alguns dels residents a un centre assistencial municipal, però finalment aquesta opció s'ha descartat, al quedar la situació parcialment normalitzada.

Segons aquestes fonts, la residència Ribera del Sió va ser construïda l'any 2005 i comptava amb tots els permisos necessaris per a la seva activitat, encara que després d'aquests fets s'haurà d'investigar com s'ha pogut inundar el semisoterrani del geriàtric.

El consistori té previst decretar tres dies de dol a Agramunt i celebrarà un ple extraordinari aquest mateix dimarts per expressar el seu suport i solidaritat amb els familiars de les víctimes..

PAVELLÓ

Protecció Civil de la Generalitat ha activat cinc treballadors socials i ha habilitat un pavelló a Agramunt (l'Urgell) per atendre les famílies de les quatre dones grans morts i els cinc afectats. Creu Roja està treballant al lloc i ha aportat mantes i material, i a les 9.45 hores ja s'havien traslladat al pavelló diversos familiars.

Concretament, fins a la zona del sinistre s'han desplaçat tres treballadors socials de Lleida i dos de Barcelona per donar assistència als familiars.

Així mateix, són al lloc la responsable del Servei Logístic i Operativa i Territorial de Protecció Civil i un tècnic de Serveis Territorials a Lleida.

Així mateix, els Bombers de la Generalitat continuen evacuant aigua del soterrani.

PLA INUNCAT ACTIVAT

Notícies relacionades

Protecció Civil de la Generalitat ha elevat a emergència el pla Inuncat pel desbordament del riu i els Bombers de la Generalitat han desplaçat al lloc 11 dotacions, entre elles una unitat subaquàtica del Grup d'Actuacions Especials (GTAE).

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 1.083 trucades relacionades amb el temporal de vent i pluja fins a les 5.00 hores, 207 fetes des de la comarca del Vallès Occidental, 116 des del Baix Camp (Tarragona) i 109 des del Segrià (Lleida).