SITUACIÓ METEOROLÒGICA ADVERSA

El primer gran temporal de la tardor deixa pluges de fins a 190 litres

Un esclafit o petit tornado va causar danys a Mont-roig del Camp

Uns 10.000 abonats del Vallès, Maresme i Tarragona es van quedar sense llum

L’autovia A-7, inundada al seu pas per l’Hospitalet de l’Infant, ahir.

L’autovia A-7, inundada al seu pas per l’Hospitalet de l’Infant, ahir. / JOAN REVILLAS / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

El primer gran temporal de la tardor a Catalunya va deixar ahir precipitacions copioses a nombroses comarques, de vegades per sobre dels 100 litres per metre quadrat, i va fer que els bombers haguessin de multiplicar-se per treure l'aigua de baixos inundats i per retirar arbres caiguts i elements del mobiliari urbà, amb un total de 783 sortides fins a la nit, especialment a les comarques de l'Ebre, Tarragona, Lleida i Vallès Occidental.

La població més malparada possiblement va ser Mont-roig del Cap (Baix Camp), on un esclafit o ràfega descendent, un fenomen poc habitual emparentat amb els tornados, va tombar cap a les 15.30 hores diversos grans pins i va ocasionar alguns danys (en antenes, reixes de garatges i teulades amb desperfectes) a les vivendes de la urbanització Sole Mio, a més d'obligar a tallar momentàniament la N-340.

Les precipitacions van arribar a tot Catalunya, però les més abundants es van registrar al sud. Al pluviòmetre del parc natural dels Ports es van acumular 189 litres per metre quadrat, segons dades fins a les 20.00 hores del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat). També va ploure molt a Tivissa (163 litres), Prades (116), Horta de Sant Joan (102) i Tortosa (55). Les precipitacions van ser així mateix intenses a Lleida, on es van recollir uns 60 litres per metre quadrat, un terç del que s'havia acumulat fins ara en tot el 2015, i, més al nord, a la zona del Montseny, com mostren els 127 litres recollits a Viladrau. A Barcelona va ploure entre 10 i 25 litres, depenent del barri. Pel que fa a les ratxes màximes de vent, les més intenses es van registrar a Horta de Sant Joan i a Tosa d'Alp (2.500 metres d'altura), en els dos casos de 109 quilòmetres per hora.

PROBLEMES AL PORT DE BCN / Al marge de la N-340, durant la tarda també van estar tallades dues vies principals més: l'autovia A-7 a l'Hospitalet de l'Infant i la N-230 a Alfarràs. Segons Protecció Civil, uns 10.000 clients, principalment a l'àrea de Tarragona, Maresme i Vallès, es van quedar sense llum.

Notícies relacionades

Al port de Barcelona, cinc vaixells de càrrega i un creuer de la naviliera Holland America Line amb capacitat per a 2.890 passatgers no van poder atracar a l'hora prevista a causa del temporal de mar, amb onades de més de quatre metres. L'aeroport del Prat també va registrar endarreriments de fins a dues hores a causa de les adverses condicions meteorològiques.

Els equips d'emergència també van estar pendents del cabal dels rius, que en alguns casos van experimentar crescudes intenses. El Llobregat, per exemple, va passar de 8 a 38 metres cúbics per segon a l'altura de Sant Joan Despí.