ACCÉS A INTERNET
Europa discuteix si manté la neutralitat de la xarxa
El Parlament Europeu debat aquest dimarts la llei del mercat únic digital que inclou l'accés a internet
Grups de ciberdrets, Berns-Lee i empreses d'internet reclamen que es mantingui
El Parlament Europeu debat aquest dimarts al matí una de les lleis més importants per al món d'internet: la iniciativa sobre el mercat únic digital, i en especial, l'apartat sobre neutralitat de la xarxa. El text, concebut com una proposta de consens entre les diferents opcions enfrontades, és acusat d'"incoherent i enganyós" pels grups de ciberdrets, que consideren que pot obrir el camí que les operadores de telecomunicacions ofereixin prioritzar determinats continguts a les xarxes i releguin les inversions en la internet comú.
No és la primera vegada que el Parlament Europeu debat una iniciativa d'aquest tipus. L'abril del 2014, ja va aprovar un text que consagrava la neutralitat de la xarxa a Europa i que va servir d'inspiració perquè als Estats Units, on les pressions de les operadores i els gegants d'internet són molt més grans, avalés la seva.
Mentrestant, les operadores europees, com Telefónica i Orange, han fet campanya perquè es defensin les seves inversions.
El text que es debat aquest dimarts, aprovat el juny passat, serà sotmès a diverses esmenes, de les quals dependrà la redacció final. Una campanya al voltant de la web Save the Internet ha fet de milers d'internautes de tot Europa demanessin als eurodiputats que mantinguin la situació actual, que permet qualsevol contingut arribar al seu destinatari en igualtat de condicions respecte als altres.
La campanya de Save the internet rebat alguns dels arguments utilitzats pels partidaris de prioritzar continguts com el futur amb cotxes sense conductor o la connexió de les ambulàncies amb els centres mèdics. O simplement, qui hagi contractat un servei de vídeo sota demanda.
En la confrontació hi han intervingut des de Tim Berns-Lee, l'inventor de la web, fins a empreses d'internet com Netflix, Automattic (els propietaris de Wordpress), Cogent, Tumblr o Vimeo, que han dirigit una carta conjunta al president del Parlament Europeu, Martin Schulz, reclamant que es mantingui la neutralitat de la xarxa.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Universitat Catorze universitàries acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Alejandro Valverde: "Pogacar és el candidat a la victòria, però no ho tindrà fàcil amb Vingegaard"
- Despullar un sant
- ¿Violència gratuïta o esport noble?
- Scariolo anuncia que deixa la selecció després de l’Eurobasket i posarà rumb al Reial Madrid