ESTUDI SOBRE LA PRECARIETAT SOCIAL
El risc de pobresa a Espanya arriba al 29,2%, màxim absolut
La dada, calculada a partir de l'índex AROPE, és d'una xarxa europea d'oenagés
Els més pobres són els primers a patir les crisis i els últims a notar el creixement

Un home dorm al passeig de Picasso, a Barcelona, a principis d’aquest any. /
La Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social -European Anti Poverty Network (EAPN, en les seves sigles en anglès)- és una coalició independent d'oenagés que lluiten contra la pobresa. Entre les seves funcions hi ha seguir l'evolució de les estadístiques, cosa que fa creuant dades oficials amb altres factors. La base de l'anàlisi és l'índex AROPE, que aporta una informació més completa que el mesurament fet només a partir de la renda: no només mesura el risc de pobresa, sinó també el d'exclusió.
Si es mira únicament per ingressos, la població en risc de pobresa (cosa que s'acaba assimilant a població pobra) era a Espanya el 2014 el 22,2% (amb dades del 2013). L'índex AROPE té en compte el nivell d'ingressos, la privació material en diferents apartats (menjar carn, pollastre i peix cada dos dies, poder mantenir la vivenda a una temperatura adequada, tenir vacances, entre altres) i la intensitat de treball per llar: la comparació entre els mesos treballats per tots els seus membres i els mesos que en teoria podrien treballar.
Amb aquestes dades, l'EAPN conclou que la població en risc de pobresa va arribar a Espanya el 2014 al 29,2%, el màxim absolut des que es recullen aquestes dades, el 2009, cosa que significa que es troben en aquesta situació 13.657.232 persones (tres milions més que si es compta únicament per renda). L'augment respecte del 2013 és d'1,9 punts: hi ha 790.801 persones més a la llista que l'any anterior.
LA RECUPERACIÓ ECONÒMICA / Les xifres no casen amb la història de la recuperació econòmica, si no és que s'està esquivant una gran part de la població. L'EAPN subratlla diversos elements. Un d'ells és que la privació material severa va afectar el 2014 el 7,1% de la població, 3.320.765 persones. L'augment en aquest apartat, que l'any anterior era del 6,2%, és per a la xarxa europea d'oenagés la prova que el 2014 va ser un any especialment dolent: segons aquesta xifra, l'informe destaca que no només s'ha produït l'augment interanual més important des del començament de la crisi, sinó que les condicions de vida reals dels que estan pitjor s'han deteriorat de forma significativa.
Pel que fa a la taxa de pobresa, subjecta únicament a renda, la xarxa europea assenyala que la població amb menys recursos ja es trobava en molts casos sota el llindar salarial de la pobresa en temps de bonança. Del 2007 al 2012, el percentatge va créixer significativament. Per l'EAPN, això succeeix perquè els més pobres són els primers a patir el càstig en temps de crisi però els últims a beneficiar-se del creixement econòmic.
CATALUNYA / A Catalunya, el risc de pobresa segons l'índex AROPE és del 21,8%, l'1,7% més que l'any anterior i 7,4 punts per sota de la mitjana espanyola. La població catalana que pateix privació material severa suposa el 6,3% del total (6,1% l'any anterior). Les xifres aportades per la xarxa apunten que la desigualtat entre comunitats creix. Hi ha fins a 33 punts de diferència entre algunes d'elles. La població que està en risc de pobresa, segons l'índex AROPE, és del 47,9% a Ceuta, del 44,9% a Múrcia, del 14,5% a Navarra i del 15,3% a Euskadi.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Museu La vida de Prat de la Riba vista a la seva casa natal
- Amagatalls d’artistes El punt més perfecte de la Torre d’Oristà, segons la gran promesa del folk Ferran Orriols
- Ruta Retorn a la infantesa
- Cata Mayor La gran cuina viatja en carro (de plata)
- Experiències en altura Els millors terrats de BCN per a les tardes d’estiu