TRAGÈDIA FERROVIÀRIA

Víctimes de l'accident de l'Alvia tornen a Santiago per demanar justícia

La protesta té lloc dos dies després que es tanqui la instrucció amb el maquinista com a únic imputat

Desenes de persones, moltes d’elles familiars i víctimes de l’accident de l’Alvia del juliol del 2013, s’han concentrat aquest matí davant els jutjats de Santiago de Compostel·la, on el jutge va donar per tancada la instrucció amb el maquinista com a únic imputat, cosa que no ha agradat gens a les víctimes. / EFE / VÍDEO: ATLAS

4
Es llegeix en minuts

Un centenar de familiars i víctimes de l'accident de l'Alvia a Santiago de Compostel·la, que va tenir lloc el juliol del 2013, s'han concentrat aquest divendres davant els jutjats compostel·lans on s'ha instruït el cas per demanar justícia.

La protesta s'ha fet dos dies després que es conegués que el jutge Andrés Lago ha donat per tancada la instrucció oberta després de l'accident de l'Alvia i que aquesta es tanqués amb el maquinista Francisco José Garzón Amo com a únic imputatjutge Andrés Lago .

Les persones concentrades davant els jutjats de Santiago han exhibit una pancarta amb la llegenda: "81 morts i més de 140 ferits a l'Alta Velocitat. Exigim veritat, justícia responsabilitats polítiques: PP, PSOE, Adif i Renfe", firmada per la Plataforma Víctimes Tren de Santiago.

A més, han mostrat altres pancartes amb acusacions com: "La justícia descarrila", "Neguen comissió d'investigació", "Veritat, justícia, no més mentides" i "Víctimes traïdes".

PANCARTES

En aquestes pancartes també hi havia fotografies del president del Govern, Mariano Rajoy; dels ministres de Foment i de Justícia, Ana Pastor i Rafael Catalá; de l'exministre José Blanco i del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que acusen de denegar la constitució d'una comissió d'investigació sobre el cas.

La plataforma considera que no només no s'han depurat les responsabilitats d'aquestes persones, sinó que moltes han sigut "premiades", i, així, el portaveu Arturo Domínguez, que ha llegit un comunicat durant la concentració, ha recordat posteriorment en declaracions als informadors que José Blanco, que havia sigut ministre de Foment, ara és eurodiputat; o que el secretari de Foment quan hi va haver l'accident, en l'actualitat és ministre de Justícia, i el llavors president de Renfe avui és secretari de Foment, i ho ha qualificat de "vergonyós i escandalós".

També ha lamentat que el primer jutge, Luis Aláez, que va imputar per dues vegades alts càrrecs de Renfe i Adif, fos "substituït" malgrat la demanda de pròrroga per part de les víctimes al Consell General del Poder Judicial, que és -ha subratllat- també qui nomena el president de l'audiència que va procedir a les desimputacions i un nou jutge, "que fa totalment el contrari" que el primer i imputa només el maquinista, que les víctimes consideren "l'última baula" de la cadena de responsabilitats.

"INDEFENSOS"

Per la seva banda, el president de la plataforma Alvia 04155, Jesús Domínguez, ha expressat la indignació del col·lectiu, ja que van proposar nombroses proves i diligències "que el jutge ni tan sols ha contestat", i per això es consideren en "indefensió".

Així mateix, ha dit que "sorprèn que el jutge no faci cas precisament de l'únic pèrit realment independent, que és César Mariñas i que va ser elegit per sorteig".

Ha insistit que va ser aquest pèrit "el que parla d'aquestes negligències, d'aquest incompliment de la normativa al canviar el projecte, al desconnectar el sistema de seguretat perquè generava endarreriments, que és el més lamentable".

SISTEMA DE SEGURETAT

Igualment, s'ha referit al fet que "hi va haver un avís per escrit del cap de maquinistes d'Ourense, que va arribar a diversos alts càrrecs de Renfe i ningú va fer res" i, sobre la desconnexió del sistema de seguretat ERTMS, ha ressaltat que el mateix fabricant "va donar tres solucions diferents i va exposar que no es desconnectés".

Pel president d'aquesta associació de víctimes i familiars, "hi ha molta gent implicada, hi estan implicats els partits polítics i hi està implicat l'Estat", ja que estem parlant de l'alta velocitat i dels negocis", amb contractes en països com el Brasil o Romania, perquè si es registra un accident, no es pot concursar.

"Tenim tot l'aparell de l'Estat contra les víctimes i les víctimes, amb els nostres propis recursos, lluitant contra tot això. Ho tenim molt difícil", ha dit.

MÉS ACCIONS

Pel que fa a les seves pròximes accions, ha anunciat la presentació d'una querella per publicitat enganyosa contra l'Estat, perquè "va vendre" la infraestructura com d'alta velocitat, que tenia sistemes de seguretat i que "estava tot controlat i era meravellós".

Per aquesta i moltes altres raons, recorreran el tancament de la instrucció i demanaran que es portin a terme les diligències sol·licitades, com el mateix pes del tren, ja que "anava passat de pes i ho vam demostrar", i el jutge només havia d'ordenar que es pesés, ja que les dades van ser facilitades per Renfe i Adif, i "menteixen en els papers".

Notícies relacionades

"Aquí -ha denunciat finalment- hi ha moltes coses, moltes ocultacions i moltes mentides".

A la concentració hi han assistit diputats d'AGE i BNG, així com l'alcalde de Santiago de Compostel·la, Martiño Noriega, de Compostel·la Aberta, que ha subratllat que és una "reivindicació justa", que en aquest cas es posa en qüestió la mateixa independència dels poders de l'Estat i "genera sensació d'impunitat", i per això el seu Govern ha decidit participar en la concentració per donar suport a les víctimes.