A santiago DE COMPOSTEL·LA

L'hospital decideix retirar l'alimentació forçada d'Andrea Lago

Els metges accepten administrar sedació com una forma de permetre una mort més digna a la nena de 12 anys que pateix una malaltia degenerativa

Els pares d’Andrea, Antonio i Estela.

Els pares d’Andrea, Antonio i Estela. / EFE / LAVANDEIRA

2
Es llegeix en minuts

L'hospital ha decidit retirar l'alimentació forçada i administrar sedació a Andrea Lago. Després de la batalla de la setmana passada entre els metges de l'Hospital de Santiago i els pares d'Andrea, la nena gallega de 12 anys que pateix una malaltia degenerativa irreversible, les parts han arribat a un acord. L'hospital ha acceptat una mesura que satisfà els progenitors: retirar l'alimentació i administrar-li més sedació. Tot portarà presumiblement a una mort més digna i sense dolor de la nena, ingressada a Pediatria del Clínic de Santiago des del 9 de juny en estat molt greu. 

L'advocat de la família, Sergio Campos, ha avançat que Andrea tindria una mort digna. Acompanyat per un altre lletrat, Campos ha comparegut al migdia a les portes dels jutjats amb els pares de la menor, Antonio Lago i Estela Ordoñez. "Ens han traslladat certa modificació de la postura inicial", ha dit. Finalment, aquest canvi de postura s'ha plasmat en la retirada de l'alimentació forçada i l'increment de sedació, que habitualment condueix a una mort induïda. 

Campos ha assenyalat que no sap si el desenllaç serà qüestió de dies o de setmanes, però "el que sí que queda clar és que Andrea tindrà un final dolç, una mica més fàcil que la vida que ha tingut fins ara", així que, en tot cas, ha agraït al jutge la seva feina, així com al ministeri fiscal i a l'equip de l'Institut de Medicina Legal de Galícia (Imelga). Els pares han demanat respecte i intimitat, ja que "comença el moment del compte enrere i s'estan preparant per acomiadar-se d'Andrea", a qui ben aviat visitaran els avis.

EL CAMÍ A SEGUIR

Campos ha comentat que aquest cas que mostra que totes les vides, per "incompletes que siguin", perquè Andrea "no ha parlat mai, mai ha caminat, mai s'ha pogut relacionar", poden ser decisives, a l'ensenyar als altres "el camí a seguir".

Després de sortir del jutjat a les 15,15 hores després d'anar a una cita fixada a les 12,30 hores a la seu de Fontiñas, a Santiago, amb el jutge d'instrucció Roberto Soto, els pares i els advocats s'han traslladat al Complex Universitari de Santiago (CHUS) per "conèixer el nou enfocament" del cas d'Andrea. "Coneixerem de primera mà aquestes modificacions, és el nou plantejament que pretenen oferir a la família", ha manifestat l'advocat. "L'acollim de bon grat i coneixerem aquesta flexibilització", ha insistit.

REUNIÓ AMB LA FAMÍLIA

Notícies relacionades

Sergio Campos ha assenyalat que la família advoca per "ser prudents" fins a reunir-se amb l'equip mèdic al complex hospitalari de Santiago. La mare de la nena, que ha declinat fer més declaracions fins a conèixer la decisió de l'equip mèdic, ha explicat que "tot va passar estant al jutjat", ha precisat en relació amb la reunió. "Estic amb l'angoixa de voler saber", ha dit després de  manifestar que anava a l'hospital on està ingressada la seva filla "amb la incògnita".

Els pares de la nena havien sigut citats a les 12,30 hores d'aquest dilluns pel jutge de Primera Instància número 6 de Santiago, Roberto Soto, perquè el CHUS sol·licités al jutjat que es pronunciï sobre el pla terapèutic d'Andrea i que els seus pares plantegessin divendres passat una "sol·licitud de jurisdicció voluntària en matèria de família" perquè li sigui retirat el suport vital pel qual rep líquids i nutrients a l'estómac, aspectes que han sigut acumulats en la mateixa causa, segons han confirmat fonts judicials.