FESTA POLÈMICA

El jurat declara nul el torneig del Toro de la Vega en la seva edició més crispada

L'animal, que ha mort als 20 minuts, ha sortit sense que es desallotgessin els animalistes del recorregut

Allau d’animalistes davant l’arribada del Toro de la Vega. / CARLOS MÁRQUEZ

Allau d’animalistes davant l’arribada del Toro de la Vega.
Manifestants expliquen el motiu de la seva repulsa a la iniciativa del Toro de la Vega.

/

2
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / TORDESILLAS

El jurat del torneig del Toro de la Vega, desenvolupat aquest dimarts al municipi val·lisoletà de Tordesillas, l'ha declarat nul i sense vencedor al considerar que s'ha incomplert el reglament.

Inicialment els participants han considerat un jove lleonès com a possible vencedor del torneig, Francisco Alcántara, de 21 anys, encara que finalment, després de veure les imatges, el jurat ha al·ludit a l'"incompliment de l'orde de la lídia" i al fet que s'ha fet un llançament "amb el toro en moviment i darrere d'un pi", cosa que no està permesa pel reglament, ha afegit el regidor.

González Poncela ha defensat "la puresa de la festa" per declarar nul·la la festa d'avui, com ja va passar el 2012, en aquell cas perquè el toro va morir fora de la zona permesa.

El Toro de la Vega ha mort a les 11.25 hores tot i l'intent d'animalistes de parar l'espectacle. La polèmica festa ha començat 10 minuts més tard i amb la presència d'animalistes en el recorregut. La Guàrdia Civil, a diferència d'altres anys, no ha procedit a desallotjar-los. A l'acabar, un grup de contraris s'han encadenat. L'acte s'ha saldat amb diversos ferits.

Com és habitual en aquesta polèmica festa, els enfrontaments han marcat l'acte. Els primers altercats entre defensors del Toro de la Vega periodistes que cobreixen aquest esdeveniment s'han desencadenat poc abans de les deu del matí d'aquest dimarts, quan un encaputxat ha donat un cop al micròfon d'un reporter de televisió.

No ha sigut l'únic incident. Membres del col·lectiu animalista han donat empentes i cops als llancers que, seguint la tradició , es disposaven a matar el toro 'Rompesuelas'.

Finalment la festa ha començat amb 10 minuts de retard. Els organitzadors han deixat anar el toro malgrat la barrera humana que havien format els animalistes per impedir la celebració d'aquesta tradició.

El primer enfrontament s'ha produït a prop del pont medieval de Tordesillas i just després que un partidari del torneig empenyés un dels contraris i que el grup de periodistes que estan a la zona hi anessin per interessar-se per la situació.

En aquest moment un home vestit amb una dessuadora de la penya Apokalipsis, encaputxat i amb la cara tapada, ha atacat per darrere el grup de periodistes fins a arribar a picar amb un bastó el micròfon del reporter Pello Moriones, del programa d'AR que emet Telecinco, i després se n'ha anat del lloc.

Després de l'incident, el president del Patronat del Toro de la Vega, Gerardo Abril, s'ha presentat davant la premsa per acusar els periodistes allà desplaçats de "manipular" i anar al municipi "a molestar".

"Teniu tot l'any per venir i només veniu aquest dia a dir mentides", ha sentenciat Abril, que ha criticat que la premsa digui que hi ha "centenars de llancers per matar un toro", quan "això no és així".

Notícies relacionades

En el mateix lloc s'han sentit crits contraris als que demanen l'abolició del Toro de la Vega com "no hi som tots, falta Pedro Sánchez" i "sou terroristes, no sou animalistes".

El debat al voltant del Toro de la Vega està actiu a les xarxes socials des de fa diverses setmanes i s'ha avivat en els últims dies per la imminència de la data prevista i per la coincidència, dissabte passat, de dues manifestacions contraposades: d'una banda a Valladolid els defensors de la festa taurina, i de l'altre a Madrid, convocats pel partit animalista PACMA, per mostrar la seva oposició a la festa de Tordesillas.