El final de l'escapada de Sergio Morate

Cau l'assassí de Conca

Detingut a Romania al cap d'una setmana l'home que va matar Marina i Laura

L'homicida va comprar uns dies abans del crim la calç amb què va cobrir els cossos

Després d’arribar a Romania, la seva idea era que el passessin a Sèrbia, perquè en aquest país, fora de l’espai Schengen, no serveix l’euroordre de detenció. / periodico

4
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ

Una setmana després de cometre presumptament l'assassinat de les joves Marina Okarynska i Laura del Hoyo que ha commocionat Conca, l'exnòvio de la primera Sergio Morate va ser detingut ahir a Romania. La policia no va aconseguir trobar-lo mentre les noies seguien desaparegudes perquè va iniciar la fugida el mateix dia en què va cometre l'assassinat i va enterrar les noies en calç viva. Va fugir en el seu vehicle a França a través de Portbou per dirigir-se a un refugi a Romania proporcionat per un excompany de presó. Allà va ser arrestat un dia després que es trobessin els cadàvers de les seves víctimes, les últimes d'un agost tràgic en què la violència masclista ha segat les vides de cinc dones i dos nens.

El jutjat d'instrucció número dos de Conca havia cursat ahir al matí l'ordre de recerca internacional i poques hores després, l'homicida va ser localitzat quan sortia de l'amagatall, situat a la localitat romanesa de Lugos, a la província de Timisoara. Morate, que estava acompanyat per dos ciutadans romanesos, no va presentar cap resistència a la detenció portada a terme per la policia d'aquell país amb la col·laboració de la Policia Nacional. En els pròxims dies serà traslladat a Espanya després que s'hagin activat els mecanismes internacionals de cooperació.

La rapidesa amb què Morate va iniciar la seva escapada s'explicaria perquè l'assassinat havia sigut planificat. Morate va comprar la calç viva uns dies abans de cometre el crim. Marina havia quedat amb el seu exnòvio a la casa d'aquest per recollir les últimes pertinences que encara es trobaven en el seu poder. No anava tranquil·la. Sergio havia complert més d'un any de presó per segrestar i extorsionar amb unes fotos una anterior parella. Potser per això es va fer acompanyar per la seva millor amiga, Laura, amb qui ho compartia gairebé tot i amb qui volia anar-se'n de viatge a la platja.

COMPLEXES AUTÒPSIES 

Tot i la presència de Laura, Sergio hauria decidit seguir endavant amb el seu pla. Va acabar de forma violenta amb la vida de totes dues i les va enterrar posteriorment en una fossa que havia cavat a prop del naixement del riu Huécar, el mateix que uns quilòmetres més endavant dibuixa una màgica falç sota les cases penjades. El resultat de les complexes autòpsies que la policia científica va portar a terme durant tota la jornada d'ahir haurà d'aclarir les circumstàncies exactes de la mort de les dues noies.

Potser perquè no comptava amb la presència de Laura, a Sergio el forat en què les va enterrar se li va quedar petit. Per sobre de la terra amb què va cobrir els cossos sortia el peu d'un d'ells. Va ser el detall que va delatar l'amagatall al ser vist dijous a la tarda per un ciclista.

Sobre què va fer Sergio després de desfer-se dels cadàvers s'havien difós diferents versions. Es va especular que s'havia reunit amb un pres colombià que li devia favors i diners de quan es van conèixer a la presó. Ell li hauria facilitat la ruta de fugida cap a aquell país, segons aquesta versió, però la policia va poder comprovar que aquest excompany va passar el permís de cap de setmana a Alacant.

Els investigadors no han aclarit per què van passar tants dies des que es va tenir la certesa que no es tractava d'una desaparició voluntària fins al registre de la casa del presumpte agressor dimarts passat. El cotxe de Del Hoyo va aparèixer a prop del domicili de Morate dijous passat amb documentació de la noia i unes pastilles per a una malaltia cardíaca que pateix però fins dimarts passat la policia no va examinar la casa a fons. L'últim missatge d'Okarynska a les xarxes socials també deixava clar que no volia fugar-se. Havia decidit que es dedicaria al món de la perruqueria.

Després de patir un càncer de testicles, el presumpte assassí va canviar d'aparença. Les seves fotos de Face­book el mostren rapat i musculat però els que tractaven amb ell afirmen que en els últims temps exhibia una llarga i descurada melena.

Notícies relacionades

Tot Conca ha viscut commoguda la notícia i ha mostrat el seu suport als familiars. La troballa dels cadàvers de les joves es va produir pràcticament mentre familiars i veïns posaven fi a una concentració en demanda de notícies. Ahir al matí hi va haver dues concentracions més de dol i repulsa, davant l'Ajuntament de Conca i la Diputació, en què van participar fins i tot alguns turistes.

ERROR DEL SISTEMA 

Les noies se sumen a la llarga llista de víctimes de la violència masclista, 32 dones i 8 nens des de començament d'any si comptem tots els casos encara en investigació. Mentre la presidenta de l'Observatori contra la Violència de Gènere, Ángeles Carmona, apuntava que «alguna cosa» ha d'haver «fallat» en el sistema perquè es produeixi aquest succés, la presidenta de l'Associació de Dones Progressistes anava més enllà. Yolanda Besteiro va afirmar que Marina havia d'haver anat acompanyada per la policia i no per la seva amiga a recuperar les seves pertinences, vistos els antecedents per maltractament de la seva exparella.