PEQUÍN

El 'facekini' eleva la gamma de platja

Protegida contra el sol, en una platja de Quingdao, a l’est de la Xina.

Protegida contra el sol, en una platja de Quingdao, a l’est de la Xina. / AFP / FRED DUFOUR

1
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS

Podria ser un grup de lluita lliure mexicana, una invasió de marcians o sadomasoquistes exhibicionistes, en qualsevol cas amb un sentit estètic confús i estretors pressupostàries. Són banyistes xineses i protagonistes de l'últim crit de la moda estival: els facekinis.

Com totes les grans troballes de la humanitat, va néixer de la necessitat. La pell fosca a la Xina es continua associant a llargues jornades sota  el sol i molt poques dones volen semblar camperoles. L'obsessió per la pell nacrada i el gaudi de la platja va desembocar en el facekini. Va ser Zhang Shifan, propietària d'una petita botiga de vestits de bany a Qingdao, qui va tocar la tecla ja fa una dècada. Aquesta ciutat costanera, d'aroma germànica i epicentre de l'aquosa cervesa Tsingdao, actualment també és focus de tendències globals.

Descomptada l'estètica, tot són avantatges. Preserven la nívia pell, protegeixen de picades de meduses i mosquits i permeten aventures extramatrimonials anònimes a la platja. Estan fabricats en flexible niló per ajustar-se a l'estructura cranial i tenen obertures per als ulls, el nas i la boca.

Zhang ha explicat com va créixer el negoci. De les primeres màscares, amb sargits matussers que recordaven la família sonada de la matança de Texas, tota una línia de colors i dibuixos que uneixen funcionalitat i disseny. L'any passat en va vendre 30.000 unitats i moltes clientes van fins a la seva botiga ignorant el floreixent mercat de falsificacions. Només cal fer una remullada per les càlides aigües de Qingdao i altres platges xineses per comprovar-ne l'auge.

Notícies relacionades

També la necessitat va dictar l'últim gir. Els nens tenien una por comprensible quan veien sortir de les aigües amenaçadors grups de facekinis i Zhang en va idear una nova línia amb els colors vius de l'òpera tradicional xinesa. Salut i cultura en un banyador, que més es pot demanar.

Segur que algú s'ho mirarà amb recança, però no és el primer invent que li cal temps per ser comprès. Revistes de moda occidentals ja han ensenyat models amb joies i facekinis. Cada advertència sobre els perills dels raigs ultraviolats és una empenta cap a la conquista global.

Temes:

Xina