La font popular del Guinardó

María Jesús morals recomana la Font del Conte, on els veïns es reunien per agafar aigua

Maria Jesús Morales, a la Font del Conte.

Maria Jesús Morales, a la Font del Conte. / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
PAULA PÉREZ / BARCELONA

Hi ha una Barcelona de monuments, hi ha una Barcelona de carrers i d'estàtues batejades amb noms de pròcers que més o menys s'ho mereixen, i hi ha una Barcelona de persones, de veïns, de mares, de fonts al voltant de les quals els nens jugaven i es teixia la solidaritat popular sobre la qual aquesta ciutat també s'ha aixecat. «La Font del Conte sempre era plena perquè la gent venia a buscar aigua amb les seves garrafes. Com que el raig era molt feble, les garrafes trigavena molt a omplir-se del tot». I, mentrestant, els nens com María Jesús Morales (jubila da de 56 anys) corrien, sense saber-ho, cap al lloc on la infància es converteix en un record. Els records e María Jesús habiten a la Font del Conte, al parc del Guinardó, un dels barris que representen millor el teixit popular de la ciutat.

«Tot això ha canviat molt», diu María Jesús mentre observa amb ulls d'adulta l'entorn de la font, des de l'escultura del Nen de la Rutlla fins al bosc dels pins. «De petita jugava per aquí amb els meus amics; veníem a beure aigua i després seguíem jugant», rememora. Llavors «el parc no estava tan cuidat, però tot i així era un lloc segur». Les mares (sempre eren elles les que solien omplir les garrafes d'aigua) podien deixar córrer els seus fills sense por. «La meva mare ni se'n preocupava. En canvi. ara ja no es pot perdre de vista un nen», es lamenta María Jesús. Anar a agafar l'aigua a la font era un acte social, els veïns s'hi congregaven i xerraven. La lentitud amb què rajava l'aigua sens dubte hi ajudava.

Arrels infantils

Notícies relacionades

Aquesta lentitud és una de les teories sobre el nom de la font: l'aigua que queia d'aquesta font era tan lenta que es trigava molt a omplir una garrafa, es per això que es narraven diferents històries per entretenir-se durant l'espera. L'escriptor Carles Sindreu Pons a la seva novel·la El senyor Joanet del Guinardó (1954) atribueix a la seva aigua propietats curatives. La teoria de María Jesús té innegables arrels infantils: «Suposo que es diu del Conte perquè és un lloc recollit i ple d'arbres. Com en un conte». 

Si fos un conte, el seu final és trist. De la font ja no raja aigua des de fa més de 30 anys. L'ajuntament la va tancar perquè l'aigua ja no era potable. Seca la font, ja no és un lloc de trobada i els nens només hi juguen en els records. Això sí, ningú ha resolt el seu misteri: el número 1739 que es pot veure, gravat, a la seva part superior.

Temes:

Turisme