EL GOVERN CULMINA L'ENDURIMENT DE LES normes REPRESSIVES

Cadena perpètua i 'llei mordassa' entren en vigor sense perspectiva de durar

Tota l'oposició recorre la mesura del nou Codi Penal davant el Constitucional

Els grups es conjuren per derogar la nova legislació si el PP perd la majoria

Activistes de Greenpeace despleguen una pancarta contra la ’llei mordassa’ des d’una grua, al Congrés.

Activistes de Greenpeace despleguen una pancarta contra la ’llei mordassa’ des d’una grua, al Congrés. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ
MADRID

L'enduriment legal impulsat pel PP en solitari durant l'actual legislatura culmina aquest dimecres amb l'entrada en vigor de la llei de seguretat ciutadana o llei mordassa i de la reforma del Codi Penal que inclou la cadena perpètua revisableTotes dues podrien tenir, malgrat tot, una data de caducitat no gaire llunyana. En una iniciativa similar a la presa contra la LOMCE, tots els grups parlamentaris de l'oposició van firmar ahir un recurs d'inconstitucionalitat contra la cadena perpètua alhora que es comprometien a derogar-la després de les eleccions de final d'any si, com és probable, el PP perd la majoria absoluta. La mateixa iniciativa que van portar a terme fa setmanes contra la llei mordassa, encara que en aquell cas ni CiU ni el PNB s'hi van sumar.

Els grups parlamentaris al·leguen en el recurs contra la presó permanent revisable que vulnera quatre articles de la Constitució: el 15.1, que prohibeix penes inhumanes; el 17, que regula el principi de proporcionalitat; el 25.1, perquè no és una pena determinada, sinó que es prolonga en el temps fins i tot fins a la mort del reu, i el 25.2, al restringir la possibilitat de reinserció.

En la firma del recurs, escenificada al Congrés dels Diputats, hi van participar els diputats Miguel Ángel Heredia (PSOE), Carles Campuzano (CDC), Antoni Picó (UDC), José Luis Centella (Esquerra Plural), Pedro Quevedo (Nova Canàries), Aitor Esteban (PNB), Olaya Fernández (BNG), Joan Balldoví (Compromís) i Rafael Calduch (UPD).

POPULISME / Heredia va assegurar que amb la cadena perpètua «es destrossa la reinserció i la resocialització a la qual té dret tot ésser humà». «La cadena perpètua no s'aplicarà mai al nostre país, el PP es creu perpetu, però no ho és», va afirmar el parlamentari. Carles Campuzano, de CDC, va ratificar que el seu partit advocarà per la supressió d'aquella reforma, perquè es tracta de «populisme penal que xoca frontalment amb la Constitució».

Fonts del Ministeri de Justícia van mostrar el seu desig de llegir al més aviat possible el recurs «per veure quins arguments s'aporten», perquè, en la seva opinió, «no hi ha motiu per al recurs com han determinat els dictàmens de tots els organismes consultius». «Ni la presó és perpètua, ni és inhumana. Està només destinada als delictes més greus, com el terrorisme i els delinqüents sexuals, i el seu objectiu és evitar que en els casos en què no s'ha produït la rehabilitació i després de quedar en llibertat, el reu torni a delinquir immediatament», van assenyalar.

Notícies relacionades

DESAPARICIÓ DE LES FALTES / El nou Codi Penal ha sigut aprovat i inclou també com a novetat la desaparició de les faltes. Una part passen a ser delictes lleus i altres es converteixen en conductes sancionables administrativament, és a dir, que se saldaran amb multes.

Aquest canvi provocarà l'arxivament de milers de causes, entre les quals hi ha la que se segueix contra Esperanza Aguirre per la seva fuga de la policia municipal. La llei mordassa, que estableix multes molt elevades per a les manifestacions sense autoritzar i les accions d'activistes socials, entra en vigor envoltada de protestes com la de Greenpeace, que aquest dimarts va penjar una pancarta en una grua situada al costat del Congrés.