La cadena perpètua entra en vigor amenaçada per tota l'oposició

Els grups presenten un recurs d'inconstitucionalitat i la derogaran si el PP perd la majoria

1
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

La reforma del Codi Penal promoguda per l'exministre Alberto Ruiz Gallardón entra aquest dimecres en vigor però podria tenir una vigència molt curta. Tots els grups de l'oposició amb representació parlamentària, inclòs UPD, han firmat aquest dimarts un recurs d'inconstitucionalitat contra la presó permanent revisable, la principal novetat que inclou el nou codi i que els partits consideren la instauració encoberta de la cadena perpètua. També s'han compromès a derogar-la en el cas molt probable que el PP perdi la majoria absoluta en l'eleccions del mes de novembre vinent.

Els grups parlamentaris al·leguen en el recurs que la presó permanent revisable vulnera quatre articles de la Constitució: el 15.1, que prohibeix penes inhumanes; el 17, que regula el principi de proporcionalitat; el 25.1, perquè no és una pena determinada, sinó que es prolonga en el temps fins i tot fins a la mort del reu, i el 25.2, al restringir la possibilitat de reinserció.

En la firma del recurs hi han participat aquest migdia a la Cambra baixa els diputats Miguel Ángel Heredia (PSOE), Carles Campuzano (CDC), Antoni Picó (UDC), José Luis Centella (Esquerra Plural), Pedro Quevedo (Nova Canàries), Aitor Esteban (PNB), Olaya Fernández (BNG), Joan Balldoví (Compromís) i Rafael Calduch (UPD).

POPULISME

Notícies relacionades

Heredia, que ha explicat el contingut del recurs en nom de tots els firmants, ha assegurat que amb la cadena perpètua "es destrossa la reinserció i la resocialització a què té dret tot ésser humà". "La cadena perpètua no s'aplicarà mai al nostre país, el PP es creu perpetu, però no ho és", ha afirmat el parlamentari. Carles Campuzano, de CDC, ha ratificat que el seu partit advocarà per la supressió d'aquesta reforma, perquè es tracta de "populisme penal que xoca frontalment amb els principis de la Constitució".

Fonts del Ministeri de Justícia han mostrat el seu desig de llegir com més aviat millor el recurs "per veure quins arguments s'aporten", perquè, segons la seva opinió, no hi ha motiu per al recurs "com han determinat els dictàmens dels organismes que s'han consultat". "Ni la presó és perpètua, ni és inhumana. Només està destinada als delictes més greus, com el terrorisme i els delinqüents sexuals, i el seu objectiu és evitar que en els casos en què no s'ha produït la rehabilitació i després de quedar el llibertat, el reu torni a delinquir immediatament", han assenyalat.