LA DIFUSIÓ DE LA TESI DE LA IMPRUDÈNCIA

Víctimes culpables

Les declaracions polítiques van degenerar en insults a les xarxes socials «La paraula imprudència era a tot arreu, com un anunci de serials», lamenta una mare

5è aniversari de la tragèdia produïda durant la revetlla de Sant Joan del 2010. Entrevista a la mare i la nòvia d’una de les víctimes mortals. / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
G. T. / BARCELONA

Imprudents i sud-americans. Amb lleus variacions: incívics i immigrants (encara que fes 20 anys que vivien aquí i que també hi hagués ferits de famílies espanyoles). Aquestes paraules es van imposar en el relat del fatal atropellament de Castelldefels-Platja. N'hi hauria d'altres per descriure els fets: aglomeració, confusió, inseguretat, falta de previsió… però totes van sucumbir al pas del temps. «La paraula imprudència era a tot arreu, com un anunci de serials», afirma Cecilia Troncozo, mare de Frank, una de les 12 víctimes.

De fet, la imprudència apareixia també a la portada d'EL PERIÓDICO del 25 de juny de 2010, dos dies després de la tragèdia, però entre signes d'interrogació. Els periodistes d'aquest diari desplegats al lloc dels fets van arribar a plantejar fins a 10 incògnites sobre el funcionament de l'estació, que la investigació judicial no ha resolt.

En una època en què la presència de reporters a l'escenari de tragèdies aixeca crítiques per la falta d'ètica d'alguns individus, cal recordar que sense la feina dels que van ser a l'andana aquella nit i en dies posteriors els ciutadans no haurien tingut accés ni a una quarta part de la informació.

Una altra cosa és que tot el que es va recopilar al lloc dels fets vagi perdent força davant la insistència del poder a reduir un accident tan terrible a una sola causa: imprudència. El llavors ministre de Foment, José Blanco, feia unes declaracions a la televisió en aquest sentit l'endemà, quan els familiars encara no sabien si els seus eren vius o morts. El van seguir, amb més o menys tacte, l'expresident de la Generalitat, José Montilla, i l'exconseller de Política Territorial i Obres Públiques Joaquim Nadal, entre altres. Paradoxalment, les direccions de Renfe i Adif van ser més cauteloses.

«Encara no comprenc la postura tancadíssima de l'equip de govern del PSC i d'Iniciativa en aquell moment -afirma l'exregidora d'ERC Àngels Coté-. Tots feien el mateix discurs, des de Montilla fins a l'alcalde. Es van tancar en banda, no hi havia cap fissura. La campanya va ser brutal, ensenyant com la gent travessa les vies i justificant-ho tot en una infracció». L'exalcalde Sau defensa la seva actitud per evitar «la instrumentalització política» del drama.

Notícies relacionades

La tesi de la imprudència es va reafirmar a través de la constant emissió d'imatges de persones travessant les vies a plena llum del dia. ¿Però quin efecte hauria tingut emetre en el seu lloc les imatges de les persones que, encara avui, baixen a Castelldefels-Platja i es dirigeixen instintivament a la passarel·la tancada que comunica amb el pas superior? ¿Què hauria passat si s'arriben a emetre les imatges mai trobades de les aglomeracions prèvies a l'estació de Sants?

Però res d'això va passar. El discurs imprudència + sud-americans es va imposar en l'inconscient col·lectiu i va degenerar en insults a les xarxes socials. «Micos selvàtics, sudaques, borratxos, cobdiciosos...» van ser alguns dels insults que els van dedicar a les víctimes i als seus familiars. Ara que es persegueixen els tuits catalanòfobs seria una bona oportunitat per ampliar l'acció legal a la latinofòbia. Les proves encara hi són.