Activitat econòmica
Barcelona posa «límits» als creuers: enderrocarà tres terminals però en construirà una de gegant d’última generació
El reajustament reduirà un 17% la capacitat i deixarà el port amb quatre de privades i una cinquena pública per a 7.000 passatgers simultanis
Barcelona reprèn l’estudi de redistribució de fluxos de creueristes suspès per la pandèmia
Barcelona reclama al Port reduir a 5 les terminals de creuers després d’un nou rècord de 3,65 milions de moviments de passatgers el 2024
Barcelona conté l’auge dels creuers i preveu un 2025 amb més barcos petits

Menys terminals de creuers, però molt millor servei als creueristes i, sobretot, posant «límits» al creixement, que perdrà un 17% de capacitat. El Port de Barcelona i l’ajuntament han firmat un nou protocol per reordenar fins al 2030 l’activitat de creuers que reduirà a cinc les terminals del moll Adossat, davant les set actuals (sis d’operatives i una en construcció). El pacte es basa a enderrocar les velles A, B i C i construir una nova macro terminal C d’última generació amb capacitat per operar amb 7.000 passatgers alhora. Aquesta nova edificació serà pública i prioritzarà els barcos que facin port base (inici i/o final de ruta a Barcelona) i els petits de luxe o prèmium, per a menys de mil passatgers.
Segons el president del Port, Albert Carbonell, s’opta per serveis de més qualitat i millora del servei. Les mesures projectades per millorar la gestió dels creuers arribaran als 185 milions d’euros d’ inversió publicoprivada i inclouran intervencions per afavorir la mobilitat, com desdoblar el Pont d’Europa que porta a l’Adossat perquè els accessos siguin més fluids (90 milions) i construir un corredor urbà al front litoral destinat a transport públic, taxis, VTC, bicis i vianants.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha agraït a Carbonell l’«empatia» i facilitats per «inflexionar» l’activitat, de manera que no creixi més. Ha entès que el creixement econòmic ha d’arribar per altres vies, però posant «límits» al turisme i en concret als creuers. (PRÒXIMA AMPLIACIÓ D’INFORMACIÓ)
Les negociacions per a l’acord bilateral han anat ràpides, tenint en compte que el febrer passat es va anunciar que l’ajuntament havia demanat formalment al Port reduir a només cinc les terminals de creuers. La iniciativa era urgent perquè formava part de compliment dels acords amb Barcelona en Comú per aprovar els pressupostos. El consistori considerava que la ciutat havia tocat sostre, després dels resultats del 2024, quan es va arribar alnou rècord de 3,65 milions de moviments de passatgers, que equival a 2,79 milions de creueristes ( amb un augment de l’1%), ja que els que comencen i acaben ruta a la ciutat es comptabilitzen dues vegades.
Amb la nova demanda municipal, l’estratègia del port local va passar a ser qualitativa, com van posar sobre la taula la necessitat de comptar amb un espai específic per als creuers de luxe per mimar aquest segment i evitar que operessin en terminals amb embarcaments i desembarcaments massius. L’acord previ del 2018 amb la llavors alcaldessa Ada Colau havia prioritzat la concentració de l’activitat al Moll Adossat, i s’havia eliminat progressivament l’activitat als molls més pròxims a la metròpolis. Però precisament els espais perduts als molls de Barcelona i d’Espanya eren per a vaixells petits i mitjansde luxe o prèmium, de manera que aquests –els més convenients per a Barcelona en termes de volum i de capacitat adquisitiva dels seus passatgers– s’han anat traslladant a l’Adossat, molt més allunyat.
El Port de Barcelona, vist el candent debat obert sobre la massificació turística a la ciutat, va accelerar el procés, avançant el calendari, de manera que només queda operativa al moll sud del World Trade Center, que es tancarà l’any vinent. També es va comprometre el 2023 a desplegar 50 iniciatives per reduir l’impacte de l’activitat.
L’error de càlcul del pacte del 2028
Notícies relacionadesEl vell acord adoptat amb Colau va posar fa set any un suposat límit definitiu al nombre de terminals a l’Adossat, amb un màxim de set terminals al completar-se prolongació del moll, al qual s’arriba pel Pont d’Europa. En aquests moments ja està en marxa la construcció de la que seria l’última, per al grup Royal Caribbean. La llavors tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va creure que posava «sostre al creixement» de creueristes, tot i que a la pràctica havia eliminat miniterminals amb poc impacte de trànsit, però havia donat llum verda a macroterminals, com va explicar aquest diari.
Els Comuns es van adonar del seu error de càlcul i en la negociació dels Pressupostos municipals van aprofitar per exigir una nova reducció.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Per la nit Rodalies habilitarà 2.900 places d'autobús pel tall de cap de setmana de les línies R2 i R8 entre Montcada i Granollers Centre
- Tribunals El Suprem no revisarà la condemna de Rosa Peral després de la confessió de la seva exparella
- Demanda no resolta Set de cada deu barcelonins recolzaria un servei de bicis compartides que integri els municipis de l’Àrea Metropolitana
- Entrevista Miquel Esquius, comissari en cap dels Mossos d’Esquadra: «no podem relacionar els disturbis de Torre Pacheco amb l’incendi de Piera. Són fets diferents»
- Pluralitat lingüística Illa i Pradales demanen als estats de la UE avalar l’oficialitat del català, l’euskera i el gallec