REFORMA INTERNA DE LA SANTA SEU

El Papa crea un tribunal per als bisbes que tapin pederastes

La nova secció del Vaticà s'encarregarà també d'altres abusos d'autoritat

La decisió papal té per objecte accelerar la resolució dels contenciosos

L’arquebisbe Sean O’Malley.

L’arquebisbe Sean O’Malley.

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH
BARCELONA

Si un bisbe encobreix un eclesiàstic pederasta cometrà  un delicte canònic

-o sigui, segons el dret eclesiàstic- i s'anomenarà «abús d'autoritat», cosa que fins ara no existia i que les víctimes reclamaven amb insistència. Així ho va decidir ahir el papa Francesc, que ha instituït una secció específica a l'interior de la Congregació per a la Doctrina de Fe, l'antic Sant Ofici o ministeri vaticà sobre l'ortodòxia catòlica. L'organisme serà com una mena de fiscalia general vaticana sobre els abusos.

El Papa va afegir, a més, que els casos específics de bisbes suposadament encobridors no siguin només competència de la Congregació per a la Doctrina de Fe, sinó també dels ministeris per als Bisbes, l'Evangelització dels Pobles i les Esglésies Orientals. La decisió de Francesc inclou, així mateix, que als tribunals vaticans existeixin fiscals i jutges específics «estables», o sigui permanents, que s'ocupin de la qüestió.

RETARDS INJUSTIFICATS / Fins ara, els casos de bisbes suposadament encobridors, com el recent de Granada o, en el passat, el de Viena, eren tractats només per la Congregació per a la Doctrina de Fe, cosa que podia causar retards aparentment justificats sobre la decisió final. El nomenament de personal permanent i la implicació dels altres tres ministeris pot accelerar paradoxalment l'arribada dels casos a Roma -per exemple, quan es tracti d'un bisbe africà o asiàtic, amb una jurisdicció administrativa (com el sou mensual) que recau sobre ministeris diferents del de l'ortodòxia catòlica-. D'acord amb la decisió papal, les denúncies hauran de ser presentades ara als quatre ministeris conjuntament i, a més, en els tribunals vaticans existirà un secretari que s'ocuparà únicament d'aquests casos «per assistir el prefecte» o ministre.

Les mesures preses ahir pel Papa, després del suggeriment de la comissió anomenada C9 -vuit cardenals i el secretari d'Estat que preparen la reforma del govern central de l'Església-, seran vàlides durant cinc anys; transcorregut aquest període de temps, es comprovarà la seva eficàcia, segons va il·lustrar ahir el portaveu papal, Federico Lombardi. La decisió final sobre un bisbe presumptament encobridor serà dels tribunals vaticans, «de qui el Papa acceptarà el judici», va explicar Lombardi.

Notícies relacionades

Mary Collins, víctima en la seva infància dels abusos d'un capellà i membre de la comissió papal, va comentar ahir positivament aquesta decisió.

La decisió papal segueix una indicació donada pel cardenal Sean Patrick O'Malley, arquebisbe de Boston (Estats Units) i president de la comissió nomenada l'hivern passat pel Papa per a «la tutela dels menors».