Espanya, al capdavant de la UE en consum de cocaïna i cànnabis

L'augment de la puresa de les drogues a Europa i l'aparició de noves substàncies, motius d'alerta

Un home fuma cànnabis a Londres.

Un home fuma cànnabis a Londres. / CATHAL MCNAUGHTON (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

Espanya es manté --juntament amb països com el Regne Unit o França-- al capdavant de la UE en consum de cocaïna i cànnabis entre els joves, encara que l'ús d'aquestes substàncies segueix disminuint des del màxim del 2008, segons l'informe anual de l'Observatori Europeu de les Drogues publicat aquest dijous.

S'estima que uns 2,3 milions d'adults joves d'entre 15 i 34 anys (l'1,9% d'aquest grup d'edat) van consumir cocaïna l'últim any, que segueix sent la droga estimulant il·legal més utilitzada a Europa. Espanya ocupa el segon lloc en el rànquing ja que el 3,3% dels joves han recorregut a la cocaïna durant els últims 12 mesos. La classificació l'encapçala el Regne Unit (amb un 4,2% de prevalença).

No obstant, l'estudi assenyala que "Espanya i el Regne Unit van observar una tendència estadísticament significativa d'augment en la prevalença fins al 2008, mentre que després aquesta tendència va canviar per quedar estable o disminuir". El consum de cocaïna baixa també a Irlanda (2,8%) i Dinamarca (2,4%). Grècia és el país amb menys ús d'aquesta droga (0,2%).

Les dades disponibles indiquen que el tràfic de cocaïna a Europa -que prové "gairebé exclusivament" de Bolívia, Colòmbia i Perú- es produeix principalment a través dels països d'Europa Occidental i del sud, ja que Espanya, Bèlgica, Holanda, França i Itàlia van totalitzar el 86% de les 62,6 tones confiscades el 2013. Encara que Espanya continua sent el país en què més cocaïna s'incauta (26,7 tones), existeixen signes d'una constant diversificació de les rutes de trànsit cap a llocs com el Mediterrani Oriental, el mar Bàltic o el mar Negre, segons l'Observatori.

EL REGNE DEL CÀNNABIS

Pel que fa al cànnabis, es tracta de la droga il·legal més consumida en tots els grups d'edat. S'estima que 14,5 milions de joves europeus (l'11,7% del total) el van provar l'últim any. A Espanya, aquest percentatge augmenta fins al 17%, només superat per França (22,1%), República Txeca (21,6%) i Dinamarca (17,6%). També en aquest cas, "les enquestes de població d'Alemanya, Espanya i el Regne Unit mostren una reducció o prevalença estable del cànnabis en l'última dècada".

"En contrast, s'observa un augment de la prevalença a Bulgària, França i en tres països nòrdics, Dinamarca, Finlàndia i Suècia", apunta l'informe. El menor consum de cànnabis es detecta també a Grècia (3,2%).

MORT PER DROGUES

Espanya està per sota de la mitjana de la UE en nombre de morts induïdes per drogues, amb 383 casos entre joves per cada milió d'habitants, davant 5.804 casos a Europa. Pel que fa a diagnòstics de VIH entre els consumidors de droga per via parental, Espanya registra 145 casos entre joves per cada milió d'habitants, per sota de la mitjana comunitària (1.446).

MÉS PURESA I NOVES DROGUES

Encara que el consum d'heroïna està en declivi, l'Observatori avisa  que els canvis en el mercat exigeixen una vigilància "meticulosa". Les últimes estimacions de l'ONU indiquen que el 2013 i 2014 es va produir un increment notable de la producció d'opi a l'Afganistan.

Notícies relacionades

"Un possible efecte en cadena podria ser més disponibilitat d'heroïna en el mercat europeu. Així mateix, se subratlla indicis d'innovació en el mercat de l'heroïna, com la detecció de laboratoris d'elaboració d'heroïna en territori europeu per primera vegada des de la dècada de 1970. El 2013 i 2014 es van descobrir a Espanya dos laboratoris de transformació de morfina en heroïna", destaca l'informe.

DROGUES A INTERNET

L'Observatori alerta del "marcat augment de la potència i la puresa de les drogues il·legals d'ús més estès a Europa, cosa que aviva la preocupació per la salut dels consumidors". També assenyala que es detecten noves drogues a un ritme de dues per setmana, i que internet està guanyant protagonisme en el subministrament i la comercialització de substàncies estupefaents.