Gent corrent

Joaquim Pérez: «Poso la ràdio a sota del coixí per poder dormir»

Patidor de tinnitus. Des de fa 10 anys un molest brunzit l'acompanya les 24 hores del dia.

«Poso la ràdio a sota del  coixí per poder dormir»_MEDIA_1

«Poso la ràdio a sota del coixí per poder dormir»_MEDIA_1 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Gemma Tramullas
Gemma Tramullas

Periodista

ver +

A mesura que avança el matí l'estrèpit va en alça a la terrassa de la rambla de la Marina (l'Hospitalet) on ens hem assegut a parlar d'un tipus de soroll que no és precisament l'ambiental. Segons l'Associació de Persones Afectades pel Tinnitus, de la qual el Joaquim és tresorer, només a Catalunya un milió de persones pateixen o han patit els molestos brunzits o xiulets més coneguts com a acúfens.

-És increïble el nivell de soroll del carrer.

-Tinc una aplicació al mòbil per mesurar els decibels.

-¡Doncs mesurem-los!

-Marca 68, que correspon a una conversa normal, gairebé el nivell de fàbrica.

-¿Com l'afecta aquest soroll ambiental?

-Si no és excessivament alt ja em va bé, perquè així no sento el meu propi soroll interior. El problema és quan tot està en silenci. A la nit m'he de posar la ràdio a sota del coixí per emmascarar el meu propi soroll i poder dormir.

-¿Dorm amb un aparell de ràdio a sota del coixí?

-Sí. Programo la ràdio perquè funcioni durant 20 minuts, així sento una altra cosa que no sóc jo, no em poso tan nerviós i m'acabo adormint. Des de fa unes quantes setmanes estic prenent un complement alimentari que m'ajuda a dormir més ràpidament, però el soroll no l'elimina, sempre hi és.

-¿Què és el que sent exactament?

-Com si fos el bzzzz del ventilador de l'ordinador durant les 24 hores. Hi ha qui sent com un aire condicionat o com si estiguessin fregint patates. Hi ha molts tipus i nivells diferents d'acúfens.

-¿Fins a quin punt l'afecta en la vida quotidiana?

-Segons la intensitat, pot incapacitar la persona per concentrar-se, però un metge mai donarà una baixa per això. Des dels estaments oficials no se li dóna la importància que té i molta gent ja s'hi ha acostumat i pensa que és normal. Se'n faria creus de la quantitat de gent que ho pateix i no ho diu o ni tan sols ho sap. Si no es parla del tema és com si no existís. Per això hem batejat la campanya amb el següent lema: Tinnitus, no et quedis fora de joc.

-¿Vostè quan va començar a percebre aquest molest brunzit?

-Deu fer uns 10 anys, i va ser de forma gradual. Hi ha malalties o símptomes que es manifesten als 50 anys però que vénen de coses que feies als 20.

-¿I què feia als 20 anys que pugui haver-li provocat el tinnitus?

-Molta discoteca i molt de ball al costat del bafle. El meu fill és discjòquei i està amb els auriculars posats tot el dia. Sempre li dic que ara, amb 30 anys, no ho nota però que quan en tingui 50...

-Mira que tenir un fill discjòquei...

-Ell ara no hi dóna importància, però cada vegada hi ha més persones per sota dels 40 anys que tenen aquest símptoma. S'ha d'advertir la gent jove de la importància de la prevenció, perquè evitin tant com puguin els auriculars amb un volum molt elevat i els ambients altament sorollosos.

-¿El soroll extern n'és l'única causa?

-No, els acúfens tenen orígens molt variats. Pot ser que sorgeixin a conseqüència d'un cop, d'una malaltia de l'oïda o del consum de medicaments que són ototòxics.

Notícies relacionades

-¿I té curació?

-El tinnitus és un símptoma, no una malaltia, i no hi ha pastilles miraculoses. Però es pot emmascarar i fins i tot reduir mitjançant suplements alimentaris i vitamínics i sessions de relaxació i meditació. Els interessats poden informar-se'n a la pàgina www.acufenos.org.

Temes:

Gent corrent