FUNERAL D'ESTAT A BARCELONA

Sentida cerimònia per les víctimes de Germanwings a la Sagrada Família

El cardenal Sistach presideix la missa catòlica, a la qual assisteixen els Reis i els presidents Rajoy i Mas

Gairebé un miler de familiars reben el condol de les autoritats i una exhortació al «coratge»

Els Reis i les autoritats han saludat un per un els familiars de les víctimes mortals.

3
Es llegeix en minuts
MAURICIO BERNAL / BARCELONA

Va ser al final, un cop acabada la cerimònia, mentre les autoritats recorrien la nau central de la Sagrada Família i donaven el condol, d'un en un, als familiars de les víctimes, quan les càmeres van captar els primers plans del que realment dóna sentit a aquests rituals: les cares tristes, les mirades perdudes, el plor d'aquestes persones inconsolables, que potser un mínim consol van sentir ahir, almenys per sentir-se acompanyades. El temple expiatori del carrer de Mallorca, a Barcelona, va rendir homenatge amb una sentida i solemne missa catòlica -que no va excloure altres confessions- a les víctimes de l'avió de Germanwings, als seus familiars i als seus amics i coneguts, en una tarda en què el sentit fonamental era aquest: acompanyar persones que des del matí de l'accident se senten, amb tota seguretat, molt desemparades.

«La nostra celebració religiosa amb representants de diverses confessions vol expressar el nostre afecte a les víctimes i als seus familiars -va expressar l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, en l'homilia-. Portem al nostre cor, d'una manera molt especial, els seus familiars i amics, el dolor per la mort d'aquests germans estimats». Era un funeral d'Estat i a la Sagrada Família hi van anar els reis d'Espanya, Felip i Letizia, el president del Govern, Mariano Rajoy, el dela Generalitat, Artur Mas, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i nombrosos responsables polítics, com el president del Congrés, Jesús Posada, i el del Senat, Pío García Escudero,

així com el cap del PSOE, Pedro Sánchez. França, el país on va tenir lloc l'accident, va enviar a la cerimònia el seu secretari d'Estat d'Afers Europeus, Harlem Désir, i Alemanya, on té la seva seu l'aerolínia accidentada, Peter Altmaier, el cap de la Cancelleria Federal. «La mort violenta i sobtada dels nostres germans estimats podria paralitzar la vida dels que els estimen moltíssim», va afegir Sistach. I a la desolada audiència li va receptar això: «Coratge per viure».

Poc més d'un mes ha passat des de l'accident del vol 9525 de Germanwings, que el copilot va estavellar deliberadament als Alps al cap d'una mica més de mitja hora després d'enlairar-se de l'aeroport del Prat, a Barcelona, amb destí a Düsseldorf. Va ser el 24 de març. Hi van perdre la vida totes les persones a bord, 150, la majoria de nacionalitat espanyola i alemanya. A la Sagrada Família va brillar ahir una espelma blanca per cada víctima: les van anar dipositant a l'escalinata del presbiteri els alumnes de l'Institut Giola de Llinars del Vallès, just abans de la missa, un dels moments més commovedors de la tarda. Al Giola encara ploren els 16 alumnes i els dos professors alemanys que tornaven al seu país després de passar uns dies a Llinars en el marc d'un intercanvi. També a ells, per descomptat, es dirigia l'arquebisbe Sistach amb la seva crida al coratge.

Notícies relacionades

EL LLOC DEL PROÏSME / La cerimònia va ser catòlica, però al final van tenir la paraula els representants de les confessions evangèlica, jueva i musulmana. Tots tres van abundar en el missatge de Sistach i van parlar d'acompanyar els familiars, de donar-los suport, de sostenir-los en el moment terrible. «Busquem el consol en l'amor dels que ens estimen», els va dir el pastor evangèlic Guillem Correa, el primer a intervenir. «Situar-te en el lloc del teu proïsme -va reflexionar Jorge Burdman, de la Comunitat Israelita de Barcelona-: potser això és el que mirem de fer avui aquí». Mohamed Halhoul, secretari general de la Federació del Consell Islàmic de Catalunya, per la seva part, va portar al terreny de «la solidaritat, l'acompanyament i la proximitat amb els familiars i amics» el que es pot fer -poc o molt, segons es miri-, per ells.

Unes 1.500 persones van assistir a la cerimònia, de les quals dos terços eren familiars o amics de les víctimes. Al temple van arribar després de visitar la seu del Parlament, on van ser rebuts per la presidenta, Núria de Gispert, i membres de tots els grups parlamentaris, informa Fidel Masreal. Després, aquell miler de persones de dol van rebre el condol dels Reis, de Rajoy i de Mas, el llarg i sentit recorregut al final de l'acte per la nau central de la basílica. Un recorregut de dolor, però sobretot de consol.