L'altruisme singular dels petits empresaris

EDUARD QUINTANA.El fundador i president de Traycco (al fons) impulsa Buzón Solidario, braç solidari de l’empresa, que finança l’orfenat La Casa del Río, al Perú.

EDUARD QUINTANA.El fundador i president de Traycco (al fons) impulsa Buzón Solidario, braç solidari de l’empresa, que finança l’orfenat La Casa del Río, al Perú. / BUZÓN SOLIDARIo / TRAYCCO

4
Es llegeix en minuts

cara que sigui poc, la vida d'altres persones menys afortunades, és el més satisfactori», sentencia Àngela Bardají.

També pensant en els més desafavorits o necessitats d'una ajuda temporal, al número  51 de la rambla de Fabra i Puig, al barri barceloní de Sant Andreu, va aixecar la persiana el mes de desembre passat un nou negoci: La Vermuteria de Sant Andreu. És un bar que ha tornat la vida a un local buit per fer de les tapes i el vermut una excusa per crear sinergies entre les persones i entre entitats del barri. Ja des del seu naixement, el negoci reserva el 0,7% dels seus guanys, recollits cada sis mesos, per entregar aquests diners a una oenagé o institució de Sant Andreu que ho nocessiti per portar a terme accions de millora social. «El nostre bar és del barri. El paleta i el pintor que ens van ajudar a deixar-lo com volíem són gent del barri», diu el soci i cofundador del projecte de La Vermuteria de Sant Andreu, Xavi Latres. «A més, tots els productes que podem són de proveïdors del barri, i també en el barri volem que reverteixi una part dels nostres guanys, una contribució que esperem, amb el temps, anar augmentant», precisa Latres.

La fundació privada Trinijove serà la primera a beneficiar-se d'aquesta mirada altruista dels emprenedors de la vermuteria, que també vol ser un punt neuràlgic per donar a conèixer les activitats culturals del barri. «I tenim també pensat de portar a terme campanyes puntuals per donar a conèixer la labor de les entitats que treballen per la millora social al barri», explica Xavi Latres. Des de Trinijove es desenvolupen programes d'acompanyament cultural, formació i inserció laboral per a joves que corren risc de marginació social.

Buzón Solidario

«Que millori la qualitat de vida de les persones beneficiàries de la nostra ajuda econòmica» -tal com expressa Eduard Quintana- és també l'objectiu de cada projecte solidari de Traycco, l'empresa de bustiada que Quintana va crear el 1987. Amb 18 anys, va reptar el seu pare per plantar la universitat si era capaç d'obrir-se camí treballant, per iniciativa pròpia. I ho va fer. Avui la seva empresa és líder en evolucionats sistemes de repartiment publicitari a domicili. Avui reparteixen una mitjana que supera els 300 fullets a l'any.

L'èxit de Traycco, fruit de la constància, la tenacitat i l'esforç de l'equip que lidera Eduard Quintana, reporta guanys econòmics, una part dels quals van a parar a una causa solidària. La seva passió per viatjar i conèixer els autòctons de cada lloc va posar Quintana en contacte amb dures realitats de països no avançats. I en l'àmbit més local d'aquestes nacions és on ha volgut sembrar la seva porció solidària.

Buzón Solidario és el nom de la divisió de Traycco per a la qual cada any Eduard Quintana reserva una partida pressupostària (www.buzonsolidario.com). Són projectes en què l'empresari s'implica personalment i emocionalment. Gestors locals i suport des de Barcelona és la dinàmica de col·laboració. Al Perú, ho fan a través d'un orfenat situat a la regió peruana de Cuzco. La Casa del Río acull una desena de nens i nenes menors de 17 anys que no tenien llar. Des del 2012, Traycco atén les seves necessitats materials, educatives, afectives i espirituals procurant-los un ambient familiar, acompanyant la gestió local de l'oenagé Amantaní, que va ser fundada per dues germanes catalanes que van aterrar a Cuzco fa més de 30 anys.

«Des de Barcelona, s'aporten a aquesta llar 24.000 euros. «Vaig acceptar el projecte amb la condició de poder implicar-me emocionalment amb les criatures», explica Eduard Quintana. «Vaig començar conversant amb ells 20 minuts setmanalment, i ara, un dia els entretinc jugant amb una perruca o els ensenyo a ballar una cançó», detalla. Els equips multimèdia instal·lats a La Casa del Río ho fan possible.

Notícies relacionades

Analitzar el repartiment de la riquesa en el món i el seu impacte en la pobresa, amb estadístiques per contextualitzar i justificar camins per a un equilibri més gran i més just de la humanitat, va ser el treball de Julieta Goldstein a París, on va treballar per a l'Organització de Comerç i Desenvolupament Econòmic (OCDE), «una mena de Nacions Unides econòmiques», defineix aquesta autònoma, economista especialitzada a ajudar les empreses a detectar i corregir tot allò que no les fa productives ni econòmicament sostenibles. Goldstein va deixar la seva feina en una gran asseguradora per posar en marxa Enlaza.org, l'ajuda empresarial per ser més eficients amb àgils eines de millora de negocis.

 Convençuda del valor de cada aportació individual per millorar el món, Julieta Goldstein va emprendre el seu camí com a autònoma amb el propòsit de partida de dedicar el 20% de la seva jornada laboral a ajudar oenagés de manera altruista.