debat sobre els límits del sistema educatiu

El col·le de Manlleu retira el vers independentista dels pastorets

El Carme Vedruna demana disculpes i es reuneix amb els pares contraris al text

Sortida dels alumnes de primària del col·legi Carme Vedruna de Manlleu, ahir al migdia.

Sortida dels alumnes de primària del col·legi Carme Vedruna de Manlleu, ahir al migdia. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / MANLLEU

El col·legi Carme Vedruna de Manlleu (Osona) va aprofitar ahir el primer dia de classe després del pont per tancar la polèmica sorgida pels versos independentistes que els alumnes de cinquè de primària havien de cantar en els pastorets. L'escola va anunciar que la qüestionada corranda, que carregava contra els impostos que s'han de «donar» a Madrid, demanava la independència i dedicava un «que es foti» al president Rajoy, finalment no es cantarà. «Ens adonem que fereix la sensibilitat d'una part de la societat, i per tant demanem disculpes», va afirmar el centre en un comunicat.

El cas va sortir a la llum dilluns passat, quan EL PERIÓDICO es va fer ressò del malestar d'un grup de pares que denunciaven que s'estava intentant adoctrinar els nens. Els progenitors consideraven que el text era una falta de respecte per uns alumnes de només 10 anys, per a les famílies que no comparteixen aquesta ideologia, per als ciutadans d'altres autonomies i per al mateix president del Govern.

A més a més, es preguntaven si els professors d'aquest centre docent concertat, situat en l'òrbita de l'escola cristiana, permetrien que els menors recitessin textos a favor de la permanència a Espanya o sobre altres temes polèmics com l'avortament, l'homosexualitat i la immigració. Alguns joves independentistes de Manlleu es van sumar a les crítiques i van titllar el text de «pamflet polític intolerable».

La direcció del Carme Vedruna va assegurar ahir que l'escola «no adoctrina en cap de les diverses opcions polítiques que conviuen» a Catalunya i va insistir que la corranda, que és una cançó curta en clau d'humor, havia estat redactada pels mateixos alumnes i no s'havia cantat mai. Una afirmació que no coincideix amb la versió donada a aquest diari pel regidor d'Educació, Àlex Garrido, i per la mateixa directora del centre, Assumpta Pomier, que van assegurar que el text havia estat escrit per alumnes del curs anterior i que el 2013 es va recitar sense que hi hagués cap queixa.

El col·legi va recriminar als pares que, «sent una escola oberta al diàleg», haguessin utilitzat les xarxes socials per publicitar el seu malestar sense haver recorregut prèviament als canals institucionals del centre. Algunes famílies afectades van explicar ahir que van penjar els versos a les xarxes socials de forma espontània moguts per la «indignació» que els va produir. «No va ser una cosa organitzada, perquè la majoria de nosaltres no ens coneixíem», van precisar.

Notícies relacionades

Després d'anunciar que es retirava la cançó de l'obra, la directora es va reunir amb sis famílies i els va demanar excuses personalment, encara que va tornar a queixar-se que no haguessin anat abans a ella. «El que ha passat és molt greu, però acceptem les seves disculpes i donem el cas per tancat. Ara el que és important és que els nens disfrutin de l'obra», va dir un dels pares presents.

VETO AL PROSELITISME / La Conselleria d'Ensenyament no va voler entrar ahir en la polèmica, però va recordar que les escoles «han de quedar al marge de qualsevol debat de caràcter polític», va indicar una portaveu del departament que dirigeix Irene Rigau, informa María Jesús Ibáñez. Això no significa, va prosseguir, que els alumnes «hagin de desconèixer la realitat en què viuen». La llei d'educació de Catalunya (LEC) del 2009, va dir la portaveu d'Ensenyament, recull entre els seus principis rectors que el sistema educatiu català ha d'evitar «qualsevol tipus de proselitisme o adoctrinament».