Crisi sanitària internacional

Libèria aixeca l'estat d'emergència declarat pel brot d'Ebola

Malgrat tot, el país manté el toc de queda fins a la mitjanit

Un infermer pren la temperatura a unes quantes persones al comtat de Bomi, a Libèria.

Un infermer pren la temperatura a unes quantes persones al comtat de Bomi, a Libèria. / EFE / AHMED JALLANZO

1
Es llegeix en minuts

La presidenta de Libèria, Ellen Johnson Sirleaf, ha aixecat aquest dijous l'estat d'emergència decretat a l'agost per lluitar contra el virus de l'Ebola al país, tot i que ha assegurat que la lluita contra la malaltia encara no s'ha acabat.

"Avui podem estar orgullosos dels progressos aconseguits. No estendré l'estat d'emergència. Però això no significa que la lluita contra l'Ebola s'hagi acabat", ha afirmat la presidenta liberiana en un comunicat.

En paraules de la mandatària, "Libèria no pot ser declarada lliure d'Ebola fins que els nostres veïns també ho estiguin. Això significa que no es pot abaixar la guàrdia ni podem permetre'ns el luxe de reduir la nostra vigilància".

Tot i que ha assegurat que ara comença "un compte enrere de 21 dies per complir l'objectiu nacional de 'zero nous casos'", ha explicat que les mesures preventives seguiran vigents.

Així, ha anunciat que mantindrà el toc de queda fins a mitjanit, però que no s'aplicarà a les zones pròximes a punts d'accés i fronteres.

El 7 d'agost Libèria va decretar l'estat d'emergència al país amb l'objectiu d'adoptar "mesures extraordinàries" per contenir l'expansió del virus.

Ara, la presidenta ha eliminat aquesta mesura: "En la nostra opinió, i en la d'aquells amb qui hem consultat, hem aconseguit molts avenços", ha afirmat.

No obstant, ha reconegut que encara queda molt per fer, ja que molts liberians estan sent atesos en centres de tractament i en moltes zones rurals se segueixen registrant morts i nous casos.

La mandatària ha remarcat que aquests progressos han estat possibles gràcies a l'ajuda internacional, però sobretot a la resposta "dels nostres ciutadans, especialment dels nostres treballadors sanitaris", que "en aquestes hores fosques, s'han posat dempeus i ens han defensat".

Notícies relacionades

Libèria és, amb Sierra Leone, el país més afectat pel brot d'Ebola que va sorgir a Guinea Conakry el març passat i que ja ha segat la vida de més de 5.000 persones a l'Àfrica Occidental.

Només a Libèria s'han registrat més de 6.600 casos d'Ebola, dels quals més de 2.700 malalts han mort.

Temes:

Libèria