BO PER AL COR

Un estudi destaca els beneficis del caqui per a la dieta

Anàlisis químiques de la fruita detecten que una peça aporta la ingesta adequada diària de calci, ferro i magnesi, i alts nivells de potassi i coure

3
Es llegeix en minuts

El caqui americà, també conegut per persimó (Diospyros kaki L.), és un gran aliat de l'equilibri nutricional. Un estudi recent de la unitat de Química Analítica de la Universitat de València, publicat per la revista especialitzada Food Chemistry i divulgat pels col·legues de Sinc, constata que és "una opció sana per a les persones amb malalties del cor o amb problemes d'hipertensió, així com per a la població en general", assegura la investigadora Alba Mir. Segons la investigació, "la ingesta de calci (1-10%), ferro i magnesi (1-15%) a través del consum d'una peça de caqui (200-400 g) en la nostra dieta és l'adequada segons la recomanació diària d'aliments (RDA). Els caquis proporcionen nivells alts de potassi i coure (1-30%) i nivells molt baixos de zinc i sodi (fins al 4%)".

La RDA és la quantitat d'un nutrient que una persona hauria d'ingerir cada dia en la seva dieta per mantenir una bona salut. Per això resulta de gran importància fer una anàlisi minuciosa del perfil mineral dels aliments, incloent-hi els elements essencials i tòxics, per saber quina és la contribució que fan a les quantitats diàries recomanables. Poques vegades el consumidor és conscient de la composició dels aliments que ingereix, i per això cada vegada són més rellevants els estudis alimentaris. En concret, el persimó és una fruita originària de la Xina i que actualment es cultiva a les regions càlides de tot el món. Segons les dades de la Fundació Cajamar del 2013, l'any 2012 la superfície total de producció de caquis a Espanya era de 9.560 hectàrees, de les quals el 83% estava situat en terres valencianes. L'objectiu de l'estudi era la diferenciació de la producció de caquis valenciana d'altres zones, per ressaltar la denominació d'origen del caqui de Ribera del Xúquer. 

PERFIL MINERAL

La catedràtica Maria Luisa Cervera explica: "El propòsit principal d'aquest estudi era determinar el perfil mineral del persimó d'àrees diferents d'Espanya. Vam classificar els resultats com a adequats, insuficients o tòxics en la ingesta diària de minerals, després del consum del caqui, i així vam caracteritzar les mostres produïdes amb la DOP Kaki Ribera del Xúquer.

POLPA DURA

Notícies relacionades

El caqui d'aquesta denominació d'origen és el de la polpa dura. És el nom que reben els fruits de la varietat vermell brillant després de ser sotmesos a un tractament en magatzem, pel qual s'elimina l'astringència, cosa que permet ser consumit amb ganivet i forquilla. Té un color ataronjat i la textura és més ferma. Permet la seva comercialització i exportació. Al mercat hi apareixen a mitjans d'octubre. Aquesta fruita conté carotè i criptoxantina, tots dos amb activitat de provitamina A. També tenen un alt contingut en vitamina C. Són rics en potassi, sucres i glucosa. La seva activitat antioxidant té efectes beneficiosos que disminueixen el risc de determinades malalties degeneratives (càncer, cataractes, problemes cardiovasculars, etcètera).

A VALÈNCIA

A la Ribera del Xúquer es cultiva aquesta varietat de persimó astringent, vermell brillant, que té la protecció de la denominació d'origen Kaki Ribera del Xúquer, amb una producció del voltant de 25 milions de quilos a l'any. Aquesta regió, localitzada principalment a la plana baixa dels rius Xúquer i Magre, disfruta de les condicions favorables per al cultiu d'aquesta fruita, amb un clima suau, una mitjana de 17º C de temperatura i una pluviositat anual mitjana de 400-500 mm i protegida per les muntanyes circumdants de les gelades. La proporció entre l'altura i el diàmetre del caqui és més gran i més aguda en climes secs i càlids, i això proporciona una característica de diferenciació amb les fruites no protegides per l'estatus DOP.