ENTREGA DELS PREMIS PRÍNCEP D'ASTÚRIES

El Rei fa una crida a treballar junts «en un projecte integrador»

"Els espanyols no som rivals, sinó protagonistes d'un mateix camí", afirma

Els guardons del 2015 ja es diran Princesa d'Astúries en honor d'Elionor

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / OVIEDO

el rei Felip va fer una crida ahir a tots els espanyols a treballar, «cadascú amb la seva pròpia personalitat, en un projecte integrador, sentit i compartit per tots, i que miri sempre cap endavant». Trenta-quatre anys després del seu primer discurs públic com a príncep d'Astúries amb motiu de l'entrega dels premis homònims, Felip es va dirigir ahir per primera vegada als més de 1.600 convidats que omplien el Teatro Campoamor d'Oviedo en la seva nova condició de Monarca. Ho va recordar a l'iniciar el seu discurs, cosa que va propiciar que fos interromput per aplaudiments, fet que es va repetir quan va agrair la seva presència a la reina Sofia, va elogiar els espanyols que lluiten contra l'Ebola o es va referir a les actuals tensions polítiques i territorials. «Els espanyols ja no som rivals. Som protagonistes d'un mateix camí», va proclamar.

Felip va recalcar que «respectar i observar el marc constitucional i democràtic és la garantia de la convivència en llibertat» i, després de destacar la necessitat de mirar a la història «amb serenitat, objectivitat i saviesa», va instar a reconèixer «les seves llums i les seves ombres» per «no repetir els errors del passat». El Rei va subratllar que Espanya no havia arribat mai «al cabal de progrés aconseguit amb l'empenta de tots», i va tenir un reconeixement per a «l'enorme sacrifici» de molts espanyols per «superar junts» la crisi econòmica.

Prèviament, el Monarca va glossar els premiats d'aquest any: l'arquitecte Frank O. Gehry (Arts), autor del Museu Guggenheim de Bilbao; l'hispanista francès Joseph Pérez (Ciències Socials), de qui va elogiar «l'altíssim valor científic» dels seus estudis sobre l'edat moderna, i el pare de Mafalda, el dibuixant argentí Joaquín S. Lavado, Quino, capaç de «transmetre valors educatius universals» amb els seus personatges.

També el químic espanyol Avelino Corma (Investigació), premiat juntament amb els nord-americans Mark E. Davis i Galen D. Stucky per les aplicacions dels seus treballs a la reducció d'emissions, la millora d'aliments o el refinament de petroli; l'escriptor irlandès John Banville (Lletres), «autor de prosa molt treballada», i la periodista congolesa Caddy Adzuba (Concòrdia), per les seves denúncies de les tortures i violacions de què són víctimes les dones i les nenes del seu país. I, finalment, el programa  educatiu Fulbright (Cooperació), patrocinat pel Govern dels EUA, i la marató de Nova York (Esports), «un autèntic exemple de la grandesa d'avançar junts».

Notícies relacionades

CANVI DE NOM / Els d'ahir van ser els últims Príncep d'Astúries convocats amb l'actual denominació. El patronat de la fundació que entrega els guardons va aprovar convocar-los a partir de la pròxima edició com a premis Princesa d'Astúries, per acomodar-ne el nom al de l'actual hereva de la Corona, Elionor, filla gran dels Reis.

L'actual cap de l'Estat tenia 13 anys quan, el 1981, va entregar els seus primers guardons, però la Casa del Rei posa especial atenció a no fixar una edició concreta perquè l'actual Princesa faci el mateix, i advoca per abordar aquesta qüestió amb «calma» i «sentit comú».