El casc antic de Tarragona cau per falta de recursos

El consistori anuncia mesures arran de l'últim ensorrament, però admet que falten mitjans

Gairebé l'11% de les cases de la Part Alta estan en mal estat, el triple de la mitjana catalana

Uns transeünts passen sota un arc de protecció al carrer de Cavallers.

Uns transeünts passen sota un arc de protecció al carrer de Cavallers. / JOAN REVILLAS

3
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / TARRAGONA

Són 82 carrers, història en estat pur i molts problemes. La Part Alta de Tarragona, al casc antic, està plena d'encant però els veïns conviuen amb bastides, puntals, xarxes de seguretat, esquerdes, portes tapiades i, periòdicament, amb ensorraments. L'últim, el 5 de setembre, al número 11 del carrer de Calderers, va obligar a desallotjar 35 veïns de finques annexes. La casa, deshabitada i apuntalada, és propietat d'una empresa que no va fer cas dels requeriments municipals al març i el juliol perquè l'arreglés. «Ara tindrà una sanció contundent», assegura l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros (PSC).

El consistori, segons l'alcalde, prepara des de fa temps un cens de finques en mal estat que estarà a punt a l'octubre. Una vegada completat, el regidor de Territori, Carles Castillo, avisa que es posaran en contacte «un per un amb tots els propietaris» perquè «han d'afrontar les seves responsabilitats i el temps del voluntarisme s'ha acabat». Castillo anuncia mà dura però també allarga la mà. «Els ajudarem en tot el que puguem», assegura.

Però la reacció de l'ajuntament després de l'últim enfonsament no convenç a tothom. «D'aquí dos anys tot estarà igual, fins que caigui una altra casa i tornin a recordar-se de nosaltres», vaticina Joan Belmonte, expresident veïnal fart d'alertar de la degradació del barri. L'al·lusió a un termini d'uns dos anys no és casual. És el temps que ha separat l'enfonsament de la setmana passada de l'anterior. El 5 de juliol del 2012 es va desplomar la Casa Foixà, un palauet renaixentista catalogat. Els seus vuit propietaris -un d'ells, exregidor de CiU- aspiren que sigui un hotel de luxe. De moment, les pedres que es van salvar estan en un magatzem municipal a l'espera de poder usar-les en la construcció de l'equipament hoteler. Com ha succeït ara, també llavors es va avisar els propietaris que s'arriscaven a fortes sancions. Però el cas de la Casa Foixà segueix encallat en les al·legacions i el solar, encara brut, és una ferida oberta al carrer de Cavallers.

Quan una finca amenaça ruïna, l'ajuntament actua subsidiàriament i després passa la factura al propietari. Aquesta és la teoria, però el consistori no té els recursos necessaris per portar-la a la pràctica. «El parc immobiliari és molt gran i tampoc podem intervenir al 100%», admet l'alcalde, que al·lega que «és un problema que també tenen Tortosa, Valls, Solsona, Lleida, Barcelona....»

La radiografia de la Part Alta, malgrat el nou cens que es prepara, és bastant precisa. És beneficiària de la llei de barris i un cartell anuncia en una de les entrades que s'invertiran 12 milions d'euros en el PIPA, el Pla Integral de la Part Alta. Aquest s'ha executat en un 35% i s'ha hagut de prorrogar fins al 2017 per la falta de diligència de la Generalitat a pagar la seva part, segons el consistori.

300 edificis en mal estat

Segons el Pla de Barris, la Part Alta té el 10,8% dels seus 2.874 edificis en mal estat, el triple que la mitjana catalana. A més, el 7% no té aigua corrent (0,71% en el conjunt de Catalunya) i un altre 7%, no té evacuació d'aigües negres (1,41%). Una inspecció del PIPA del 2008 va inventariar 911 cases i en va marcar 150 en vermell pel seu mal estat. L'informe es va presentar a propietaris i veïns per advertir, una altra vegada, que els propietaris són responsables de les seves cases. Tres de les marcades en vermell eren la Casa Foixà i les dues adjacents que es van desplomar.

Notícies relacionades

Després de les pluges torrencials del novembre passat, es va haver d'evacuar d'urgència el número 10 de la plaça de Pallol, ocupat il·legalment. Un nou informe municipal va alertar d'un centenar d'edificis molt degradats. Dotze d'ells, en ruïna. Un d'ells era el del carrer de Calderers.

Tot i la falta de recursos, l'ajuntament sí que va actuar d'ofici a l'antiga rectoria de la catedral, Ca l'Ardiaca, un palauet gòtic comprat per la constructora Artal. Aquesta projecta un hotel de luxe, però passa el temps i la degradació continua. La imatge del Pla de la Seu, un dels punts més fotografiats de Tarragona, està distorsionada ara per una enorme cotilla de ferro per prevenir despreniments. Fins i tot ha obligat a alterar el protocol de la Festa Major, que ja ha començat, per evitar aglomera­cions.